A+ A A-

SAD: Primjer suživota kršćana i muslimana u Tenesiju

muslimani-i-krscani-cordova-tenesi-2.bmpPiše: Aiša Purak

Krajem ramazana 2010. godine, Krišćanska vjerska zajednica Heartsong, u malom grada Cordova u američkoj saveznoj državi Tenesi (Tennessee), je pozvala svoje muslimanske susjede na večeru. Gosti su donijeli cvijeće u znak zahvalnosti za svoje domaćine. Suze radosnice su obilno tekle na obje strane; i kod domaćina i kod gostiju. Kršćanska zajednica Heartsong je ovim pozivom htjela da pokaže svoju solidarnost sa Muslimanima kako u njihovom gradu tako i širom u Amerike. Tokom cijelog druženja pripadnici ove dvije vjerske zajednice su se međusobno oslovljavali kao braća i sestre. Bio je to jedan veoma dirljiv čin.

Sve je počelo ovog ljeta, neposredno prije početka mubarek mjeseca Ramazana 2010. godine, kada radovi na džamiji koja se nalazila preko puta ulice od Heartsong Crkve nisu mogli biti završeni do Ramazana. Samim time teravih-namaz i ostale ramazanske aktivnosti se nisu mogle odvijati u prostorijama još nedovršene džamije. Crkva se nalazi odmah preko puta džamije sa ogromnim prostorom i parkiralištem. Tako da je imam ovog džemata uputio molbu na ime župnika dr. Steve Stone, ako bi on i članovi njegove vjerske zajednice dozvolili da se teravih-namaz obavlja u njihovoj crkvi - što je župnik i članovi njegove zajednice odmah odobrili.

Nažalost nisu svi članovi Heartsong crkve raširenih ruku dočekali svoje muslimanske komšije. Odmah po saznanju o namjeri njihovog vjerskog vođe da Muslimanima dozvoli korištenje crkvenih prostorija, muslimani-i-krscani-cordova-tenesinezadovoljni postupkom župnika dr. Steve Stone, njih 14 članova, kao znak protesta je napustilo ovu crkvu. Međutim kako to obično biva kad se rade plemenite stvari, veliki broj novih članova se uključilo u ovu crvku inspirisani postupkom župnika dr. Steve Stone. Jedan od novih članova je napisao pismo Župniku: "Tvoj čin je inspiracija za mene. Ima više od 30 godina otkako sam redovno pohađao crkvu, ali sada - zahvaljujući tebi i tvom postupku - bit ću redovan".

Ono što čini ovaj plemeniti čin vrijedno spomena jeste da je ovaj hrabri čovjek, župnik dr. Steve Stone, sa svojom vjerskom zajednicom ponudio svoju crkvu Muslimanima na korištenje, u vrijeme kad se uveliko vodila velika anti-islamska histerija i propaganda u širom Amerike. To se desilo baš kad su prijetnje Muslimanima, islamskim institucijama i školama dostigle kulminaciju u Americi i kad je samozvani pastor Terry Jones iz Floride prijetio paljenje Kur'ana na dan 11. septembra.

Žalosno, istovremeno i ironično, kako je samozvani pastor Terry Jones iz Floride uspio da privuče pažnju svjetske javnosti svojim primitivnim i provokativnim činom, najavom o spaljivanju Kur'ana i postavljanje natpisa ispred njegove crkve „Islam je zlo", dok, s druge strane imamo ovakav plemenit i primjeran čin, od strane Heartsong crkve nije privukao gotovo ni lokalnu medijsku pažnju, a da ne govorimo o svjetskoj medijskoj pažnji.

Na samom ulazu u Hartsong crkve stoji veliki znak gdje se želi dobrodošlica muslimanima Memphis Islamskog centra.

muslimani-i-krscani-cordova-tenesi-1

Nedim, džematlija muslimanske zajednice iz Memphisa, je jedan od 100 muslimana koji su redovno prisustvovali teravih-namazu u Heartsong crkvi. Između ostalog je napisao: "Heartsong crkva je sada u našoj zajednici poznata kao kuća ljubavi i poštovanja za našu vjeru (islam) i druge religije." Nedim, koji je bio duboko dirnut gostoprimstvom prema muslimanima od strane članova Heartsong crkve podsjetio je članove ove zajednice na sličan postupak kralja Etiopije prema muslimanima u vrijeme Muhammeda a.s. Naime, muslimani u Mekki su bili mučeni i zlostavljani od strane Kurejšija; Muhammed a.s ih je poslao da potraže utočište i zaštitu kod pravednog Abensinskog (etijopiskog) kralja koji je im je pružio dom i zaštitu. Historija se još jednom ponovila i ovaj put su članovi Heartsong crkve pružili dom svojim muslimanskim komšijama.

(www.bosnjaci.net)