Promo banner

A+ A A-

Njemačka: Moguće sahrane i bez kovčega?

islam-u-njemackojPravila da se u Njemačkoj preminuli sahranjuju u kovčegu sprečavaju mnoge muslimane da članove svojih porodica sahranjuju u ovoj zemlji. U Berlinu bi se uskoro trebali omogućiti pokopi u skladu sa islamskom tradicijom.  

Na groblju Columbiadamm u berlinskoj četvrti Berlin-Neukoeln se preminuli muslimani još uvijek sahranjuju u kovčezima. Ukoliko novi zakon naredne godine stupi na snagu, muslimani će se smjeti ukopavati i po svom ritualu, tačnije na tabutu. To bi bilo moguće na označenim parcelama na dva berlinska gradska groblja na kojima se i sada vrše sahrane po islamskoj tradiciji ali u kovčezima. 

U Berlinu je 2008. godine preminulo oko 500 do 600 muslimana, a oko 70 posto njih je sahranjeno u zemljama porijekla, najviše u Turskoj. Berlin želi isto kao i pokrajine Schleswig-Holstein, Hamburg, Niedersachsen i Saarland ukinuti obavezu ukopavanja u kovčezima. Za berlinsku senatorku za socijalna pitanja, Carolu Bluhm to predstavlja korak ka boljem međusobnog priznanju. Zbog prigovora pogrebnih društava na  odluku o ukidanju obaveze korištenja kovčega za preminule muslimane, senatorka kaže: „Uvijek je tako kada se nešto novo treba regulisati, onda su primjetni strahovi. Kada se nešto želi promijeniti, onda se mora razmisliti i o načinu na koji se to treba uraditi. S obzirom na veliki broj muslimana koji kod nas živi, mislim da to predstavlja lijep gest Berlina da pripadnicima ove religije pruži tu mogućnost." 

Turci zadovoljni  

I Turska zajednica  koja je radila na izradi novog zakona, pozdravlja odluku da se muslimanima u budućnosti pruži mogućnost da mogu birati između tabuta i kovčega. Predsjednik Turske zajednice u Njemačkoj Kenan Kolat kaže: "Mislim da je to početkom mjeseca Ramazana bila dobra vijest. Uvijek se govorilo o drugim stvarima, higijeni itd. Ta problematika se može riješiti."

Kritiku zbog ukidanja obaveznog korištenja kovčega za preminule, upućuju uglavnom pogrebnici. Za razliku od Njemačke gdje je propisano da grob bude dubok 1,8 metara, dubina mezara u islamskim zemljama je do metar. I direktor Islamskog odjela pogrebnog preduzeća Ahorn-Grieneisen Volkan Coskun koji je i sam porijeklom iz Turske, je protiv dženaze na tabutu. Njegov institut godišnje organizuje oko 300 islamskih pokopa širom Njemačke: "Do sada niko, osim jedne osobe kada se radilo o ukopu bebe, nije pitao da li se može koristiti tabut. Mnogi to uopšte ne žele. Čak se u mnogim islamskim zemljama preminuli sahranjuju u drvenim kovčezima." 

(www.dw-world.de)