A+ A A-

Promocija „Reisofobije" u Bijeljini

Fatmir Alispahić najavio „duhovnu konfiskaciju" spomenika tzv. srpskim oslobodiocima. 

U petak uveče je (29. X '10.), u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u Mektebskom centru Semberije, održana promocija knjige „Reisofobija" na kojoj je autor mr. Fatmir Alispahić govorio o bolesti dejtonske demokratije koja podstiče medijske napade na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu dr. Cerića i nema senzore za zaštitu jednakopravnosti bošnjačkog naroda.

reisofobija-bijeljina-2010

- U posljednjih pet godina u Sarajevu je zabilježen veći stepen vjerske mržnje prema islamskim vrijednostima nego što je u vrijeme genocidne agresije stizao sa beogradske i paljanske televizije. Činjenica da na taj medijski fašizam ne reagira akademska zajednica, organizacije za ljudska prava i drugi subjekti civilnog društva, upozorava nas da živimo u nezdravom ambijentu u kojem se vrlinom smatra blaćenje muslimana.

Alispahić je u nastavku govorio o nedopustivom odnosu bošnjačke politike i inteligencije prema povratnicima, rekavši da je - „lako izigravati Bošnjaka po Sarajevu, a da se pravo bošnjaštvo brani i afirmira u Semberiji, Podrinju, Krajini, Istočnoj Hercegovini". 

reisofobija-bijeljina-2010-1

On je na kraju najavio projekt grupe bošnjačkih intelektualaca koji će pozvati na - „duhovnu konfiskaciju centralnih spomenika na trgovima Bijeljine, Prijedora, Foče i drugih gradova u Republici Srpskoj u kojima postoje spomenici tzv. srpskim oslobodiocima".

- I sami Srbi u Bijeljini znaju da ovaj grad nisu oslobodili nikakvi tzv. srpski oslobodioci i da je spomenik na glavnom bijeljinskom trgu obična laž, odnosno da kao takav može jedino simbolizirati stradanje i progon Bošnjaka, te da eventualno može biti simbol srpske katarze, kakvu su doživjeli Nijemci u odnosu prema Jevrejima. Kada proglasimo i u praksu sprovedemo duhovnu konfiskaciju ovih spomenika, i sami će se Srbi naviknuti da su to spomenici bošnjačkim žrtvama, a ne tim nepostojećim srpskim oslobodiocima - rekao je Fatmir Alispahić.

reisofobija-bijeljina-2010-2