A+ A A-

Crna Gora: Oskrnavljena džamija u Tivtu

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osudjuje incident demoliranja i skrnavljenja islamskog vjerskog objekta u Tivtu.

U noći izmedju četvrtka i petka (28. na 29. 10), nepoznata lica pokušala su obijanje objekta Islamske zajednice, polomili prozorska stakla i ubacili svinjski izmet u molitvenom dijelu. Na taj način spriječeno je da se danas održi centralna nedjeljna molitva-džuma namaz.

Ogorčeni smo da se na ovakav način skrnavi objekat Islamske zajednice, koji je jedini molitveni prostor u čitavoj Boki Kotorskoj, inače kupljen sredstvima islamskih vjernika i Islamske zajednice.

dzamija-tivt-2010

Podsjećamo da smo se više puta obraćali lokalnoj upravi za obezbjedjivanje ili pomoć za kupovinu lokacije i prostor za vjerski objekat, kao i parcele za groblje, ali nijesmo naišli na bilo kakvo razumijevanje.

Kada smo smogli snage da, vlastitim sredstvima, obezbijedimo molitveni prostor, spriječeni smo da obavljamo svoje vjerske dužnosti, i to na najgrublji način.

Od nadležnih tražimo odgovor na sljedeća pitanja:da li je Crna Gora gradjanska država, da li je zakonom zagarantovano ispovijedanje vjerskih prava i sloboda, da li je Crna Gora pravna država i da li su svi građani Crne Gore jednaki pred zakonom?

dzamija-tivt-2010-1

Na prethodno postavljena pitanja, potvrdan odgovor ćemo prihvatiti , ako se otkriju, uhapse i osude počionioci ovog nedjela i islamskim vjernicima u Boki Kotorskoj omogući da bez smetnji obavljaju svoje vjerske dužnosti.

U suprotnom, smatraćemo da Crna Gora još nije ni gradjanska , ni demokratska ni pravna država i tražićemo od medjunarodnih instanci da zaštite naša prava u ovoj državi.

Licemjerno je da ne tako rijetko u Boki Kotorskoj borave ugledni visoki državnici i zvaničnici bogatih islamskih zemalja, a da domicilni islamski vjernici nemaju ni najosnovnijih vjerskih prava, stoji u Saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Osuda skrnavljenja džamije

Povodom skrnavljenja džamije u Tivtu, zajedničkom osudom oglasili su se i pripadnici nekoliko nevladinih organizacija u crnoj Gori koje se bore za ljudska prava i protiv diskriminacije. U zajedničkoj osudi ovog gnusnog čina koji se dogodio prošle sedmice u Tivtu stoji:

Pozivamo Upravu policije da identifikuje i procesuira lica odgovorna za ovaj postupak koji ne priliči demokratskoj i građanskoj zajednici u kakvu se želi izgraditi crnogorsko društvo.

Podsjećamo da brojni napadi na islamske vjerske prostorije u nekoliko crnogorskih opština policija do danas nije rasvijetlila, poput čestog kamenovanja objekta u Baru.

Prilika je da podsjetimo crnogorsku javnost i lokalne vlasti da brojni pripadnici islama nemaju mogućnosti za vjerske aktivnosti u sredinama u kojima žive i rade kao i, što je posebno neprihvatljivo, mogućnost da, kao pripadnici islama budu sahranjeni na gradskim grobljima.

Pravo na slobodu vjeroispovijesti je temeljno ljudsko pravo koje mora biti garantovano i zaštićeno.

Zajedničku osudu potpisali su:

mr Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava

mr Tea Prelević Gorjanc, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava

mr Momčilo Radulović, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori

Anita Zećiri, predsjednica Izvršnog odbora Nacionalnog Savjeta Roma i Egipćana

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa

Biljana Alković, predsjednica Odbora za obrazovanje, kulturu i medije Nacionalnog savjeta Roma i Egipćana u Crnoj Gori

Andrija Đukanović, zamjenik direktora Fondacije za stipendiranje Roma

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje

Emrah Jefkaj, predśednik Romskog studentskog kluba

Goran Đurović, član Savjeta radio i Televizije Crne Gore

(www.monteislam.com)