A+ A A-

Iz Novog Pazara ispraćene hadžije

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ove godine hadždž će obaviti 192 vjernika. Od tog broja njih 101 putuje autobusom, 81  avionom, a u svojstvu gostiju Kraljevine Saudijske Arabije hadždž će obaviti još 10 vjernika. Od ukupnog broja hadžija njih 50 je iz preševskog muftijstva, dok su ostali sa područja sandžačkog i beogradsko-novosadskog muftijstva.

 ispracaj-hadzija-novi-pazar-2010-1

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji organizovao je svečani ispraćaj hadžija i ikrar dovu na gradskom trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru u srijedu 27. oktobra 2010. godine. Svečanosti su prisustvovali hadžije, koji ove godine putuju put Meke i Medine, njihove porodice, kao i veliki broj vjernika i građana Novog Pazara i drugih sandžačkih gradova uprkos kišovitom i hladnom vremenu.

 ispracaj-hadzija-novi-pazar-2010

Na svečanosti su bili prisutni i čelnici Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem. Pored Glavnog muftije skupu su prisustvovali i muftija preševski Mumin-ef. Tahiri sa delegacijom iz Preševa, muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojpvić, predsjednik Sabora Islamske zajednice Hajro-ef. Tutić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i rektor Internacionalnog univerziteta prof.dr. Mevlud Dudić, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković, direktor medrese Gazi Isa-beg Mustafa-ef Fetić, predsjednik Udruženja uleme Bekir-ef. Makić, kao i mnogi imami, vjeroučitelji, i ostala sandžačka ulema.

(www.islamskazajednica.org)