Promo banner

A+ A A-

Prvi minaret na Arktiku

minaret-inuvik-canada

Kanadski muslimani izgradili su prvi minaret na Arktiku i to na vrhu male žute džamije koja će služiti kao bogomolja pripadnicima islamske zajednice iz Inuvika.  Montiranje džamije (Foto: Edmonton Journal)Na samom sjeveru Kanade muslimanska populacija raste, a od sljedeće sedmice na usluzi će im biti i džamija sa minaretom od deset metara na četiri nivoa.

"Zaista je prelijepo kad uključimo svjetla noću", izjavio je jedan od članova džamijskog komiteta, Amier Suliman, za AFP.

Uslijedilo je još završno farbanje džamije i uređenje toaleta, a onda će prvi minaret na Arktiku biti spreman za svečanu promociju. Njeni dijelovi su dopremljeni sa 4.000 km daljine, s obzirom da su građevinski materijal i radnička snaga ovdje jako skupi.

"Ovo je prvi minaret na Arktiku. Neki će reći da je to nova granica Islama. Ipak, za mene je to značajno jer su se muslimani ovdje petkom molili u katoličkoj crkvi i u prikolici, a sada imaju pravo mjesto za molitvu, sa pravim minaretom", kazao je Suliman.

Inuvik je grad sa 4.000 stanovnika, a oko 80 njih su muslimani. Kako ova zajednica nije imala dovoljno novca da izgradi džamiju iz temelja, preuređena je kućica u blizini šume.

Muslimani iz Inuvika uglavnom su sudanskog, libanskog i egipatskog porijekla. Njihova džamija će biti otvorena 5. novembra.

inuvik