A+ A A-

Razmatrana važna pitanja o islamskom obrazovanju u JI Evropi

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (FIN) bio je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije Islamski udžbenici i nastavni planovi i programi u jugoistočnoj Evropi u periodu   22.-24. oktobra 2010. U konferenciji su učestvovali nastavnici, vjeroučitelji, predavači, profesori i edukatori iz Turske, Grčke, Albanije, Makedonije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Španije, Britanije, s Kosova, te iz BiH. 

konferencija-fin-vjeronauka-2010-1

Skup su pozdravili dekan FIN-a, prof.dr. Ismet Bušatlić, rektor Sarajevskog univerziteta prof.dr. Faruk Čaklovica i reis-ul-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić. Održana su dva uvodna predavanja: dr Ednan Aslan (Univerzitet u Beču) govorio je na temu „Temelji islamskog vjerskog obrazovanja u Evropi i teološki izazovi," dok se prof.dr. Enes Karić (FIN) obratio učesnicima s predavanjem: „Novi izazovi za visoko teološko obrazovanje na Balkanu."

U radnom dijelu konferencije Dr Zuhdija Hasanović (FIN) je imao izlaganje o udžbenicima i nastavnim planovima i programima u BiH. Prof. Hasanović je u okviru svog izlaganja zaključio da vjerski udžbenici u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri prezentiraju pozitivne vrijednosti na kojima se bazira otvoreno društvo i u skladu su sa principima i vrijednostima koje nalaže Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, te da u njima nema primjera koji su u suprotnosti sa zakonom. Također, oni udovoljavaju pedagoško-didaktičkim zahtjevima savremenog obrazovanja, prilagođeni su dobi učenika/studenta, na vrlo efikasan način povezuju tradicionalno znanje, mišljenje i iskustvo sa savremenim promišljanjima i istraživanjima integrirajući ih u bosanskohercegovački prostor i savremni trenutak i omogućavaju sticanje neophodnih kompetencija. Učenicima se ukazuje na univerzalnost religijskih vrijednosti na život u različitosti kao bogatstvu koje individuu čini otvorenijom i humanijom, a društvo perspektivnijim.

Na konferenciji su predstavljena iskustva i izazovi vjerskog obrazovanja koji se postavljaju pred muslimanske zajednice naše regije nakon nastanka velikih promjena i otvaranja novih procesa kao što su: pad komunizma, bujanje nacionalizma, ratovi, promjene granica, širenje islamofobije, demokratizacija, i jačanje evropskih integracija. Učesnici su imali priliku čuti iskustva kršćanskih crkava na polju vjerskog obrazovanja, prije svega u Austriji i Njemačkoj.

U okviru Konferencije održane su četiri tematske radionice: koncept građanstva (citizenship), pitanje ljudskih prava, položaj žene, te značaj i ulogu međuvjerskog dijaloga.

konferencija-fin-vjeronauka-2010 

Treba istaći da je ovo druga po redu konferencija koja se bavi pitanjima islamskog obrazovanja u jugoističnoj Evropi. Prošle godine Univerzitet u Beču je bio domaćin sličnom skupu, a naredna konferencija trebalo bi da se održi u Prištini 2011.  

Inače, konferencija Islamski udžbenici i nastavni planovi i programi u jugoistočnoj Evropi  ostvarena je u saradnji sa odsjekom za islamsko vjersko obrazovanje Univerziteta u Beču, Pravnim fakultetom Univerziteta u Beču, Regionalnim Austrijskom uredom za saradnju u nauci i kulturi u Sarajevu, a uz podršku Ministarstva za evropske i međunarodne odnose Republike Austrije i fondacije ERSTE Stiftung. 

A.Z. (foto www.fin.ba)