A+ A A-

Njemačka: U Osnabrücku otvoren Institut za islamske studije

Njemački grad Osnabrück, u saveznoj pokrajini Niedersachsen, godinama gaji tradiciju međureligijskog dijaloga. Vozeći se automobilom u pravcu Osnabrücka i stupajući na područje pokrajine Niedersachsen na saobraćajnom znaku stoji zanimljiv natpis u kojem stoji „Pokrajina novih ideja".

Da je to tako zaista pokazalo se u gradu Osnabrücku, u ponedjeljak 11. oktobra 2010. godine kada je uz  veliko prisustvo medija na tamošnjem Centru za interkulturalne studije o islamu univerziteta u Osnabrücku startao na području čitave Njemačke jedinstven univerzitetski projekt doobrazbe imama na njemačkom jeziku.

Autori i idejni nosioci projekta prof. Bülent Ucar i prof. Rauf Ceylan uspjeli su za vrlo kratko vrijeme animirati javnost, posebno političke predstavnike pokrajine Niedersachsen kao i Savezne službe za migracije i izbjeglice (BAMF) u okviru Saveznog ministarstva unutarnjih poslova da podrže i financijski omoguće ovaj projekat. Nakon što je projekat dobio političku i financijsku potporu u junu 2010 je raspisan je konkurs za 15 budućih studenata. No kako je odziv zainteresiranih imama i vjeroučiteljica bio neočekivano velik, uz suglasnost rektorata univerziteta Osnabrück broj mjesta je povećan na trideset.

Nakon usmenog predstavljanja, od pristiglih 80 kandidata komisija je odabrala 30, i oni su dobili mogućnost da budu prvi učesnici ovog do sada jedinstvenog projekta u Njemackoj.

Grupu sačinjavaju 26 muškaraca i četiri žene starosne dobi od 21 do 63 godine, arapskog, turskog, pakistanskog, njemačkog i bosanskog porijekla. Između Bošnjaka mjesto su dobili Mehmed ef. Jakubović, imam u Aachenu i Redžo Šekić, imam u Bochumu.

U programu koji će trajati dva semestra, kao predavači su angažirani eminentnih profesori i znanstvenici iz oblasti islamske pedagogije, njemačke povijesti, njemačkog pravnog sistema, školstva itd.

Od kolike je važnosti ovaj projekat pokazuje činjenica da je na otvarajućoj svečanosti učešće uzela i ministrica za integracije pokrajine Niedersachen Aygül Özkan, koja je inače turskoga porijekla. Ona je svesrdno podržala ovaj projekat i u svome obraćanju u nekoliko navrata istakla značaj kao i osnivanje instituta za islamske studije na univerzitetu Osnabrück.

Početak ovog projekta je bio udarna tema na programima njemačke televizije i u ostalim medijima. Mnogobrojni predstavnici medija  od kojih svakako treba istaći vodeće državne televizijske kuće kao što je ARD, ZDF, NDR, SAT1, te ostali elektronski i printani mediji su detaljno propratili njegov početak. Drugi program njemačke državne televizije ZDF je povodom početka ovog projekta napravio jednu reportažu o Mehmed ef. Jakuboviću, imamu iz bošnjačkog džemata Aachen. TV-ekipa ovog programa je u nekoliko dana pratila Mehmed ef. u njegovom džematu i na samom univerzitetu Osnabrück, kako bi na dan otvaranja programa u nekoliko udarnih termina emitirala prilog o njemu.

imam-Mehmed_Jakubovic-novinari-2010

Imam Mehmed ef. Jakubović sa novinarima njemačke televizije ZDF

Kako se u nekoliko navrata moglo čuti, spomenuti profesori kao i ministrica istakli su da je ovo samo početak jednog novog procesa ka priznanju Islama u Njemačkoj i veliki iskorak ka institucionalnom etabliranju Islama i muslimana u njemačko društvo. Naredni korak u tom pravcu jeste otvaranje Instituta za islamske studije na univerzitetu Osnabrück. U tom pravcu je i Savezno ministarstvo obrazovanja nekoliko dana kasnije, 14. Oktobra 2010 , pored ostalih, i univerzitetu Osnabrück dodijelilo pravo i financijsku potporu sa njemačkog saveznog nivoa za osnivanjem ovog instituta.

Interesantno je spomenuti da je u svojstvu asistenta na Centru za interkulturalne studije univerziteta Osnabrück kao asistent angažiran i jedan Bošnjak. Riječ je o mr. hfz. Esnafu Begiću, koji će kao docent, osim u procesu nastave za redovne studente, učestvovati i u ovom programu doobrazbe imama.

Ševket Zukić