A+ A A-

Vakufska direkcija: Materijalna pomoć u obnovi vakufskih objekata

Rekonstrukcija i revitalizacija kompleksa Tekije u Blagaju

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Vakufske direkcije u sjedištu Muftiluka mostarskog u petak, 22.10.2010. godine, potpisan je Ugovor o zajedničkom ulaganju u rekonstrukciju i revitalizaciju kompleksa Tekije u Blagaju. Ugovor je potpisan između Muftiluka mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, Turističke agencije Fidan d.o.o. Sarajevo i Vakufske direkcije.

vakufska-direkcija-pomoc-vakuf-objekti-2010 

Vakufska direkcija podržava i inicira ovakav novi pristup u organizaciji i upravljanju vakufima koji, osim povrata vakufske imovine i stavljanje u funkciju vakufa, ima za cilj njihovu obnovu, revitalizaciju i rekonstrukciju.

Revitalizacija i rekonstrukcija kompleksa Tekije u Blagaju je posebno važna kada imamo u vidu njen duhovni, kulturni i historijski značaj.

Rekonstrukcija i revitalizacija Tekije sa pratećim objektima doprinosi i razvoju vjerskog turizma u Bosni i Hercegovini a samim time i otvaranje novih radnih mjesta.

vakufska-direkcija-pomoc-vakuf-objekti-2010-1

Ovaj projekat ima veoma veliku važnost i za buduće generacije koje će odrastati na ovim prostorima, te nam je čast i zadovoljstvo što smo mi generacija kojoj je pripalo da obnovimo jedan ovako vrijedan vakufski kompleks.

Veoma nam je drago da je ovaj Ugovor potpisan sa turskom organizacijom, Fidan d.o.o., koja ima veliki doprinos u povećanju turističkih posjeta Bosni i Hercegovini, te je zahvaljujući ovoj organizaciji broj turista koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu u stalnom porastu.

Vakufska direkcija će u svom budućem radu podržavati i podsticati projekate na prostoru Bosne i Hercegovine koji imaju za cilj obnavljanje i revitalizaciju starih te konstituiranje novih vakufa.

Vrijednost potpisanog ugovora, odnosno vrijednost uloženih sredstava u revitalizaciju i rekonstrukciju kompleksa Tekije iznosi oko 1.000.000,00 KM. 

Pomoć u gradnji džamije Orahov brijeg u Sarajevu

Vakufska direkcija je putem donatora obezbijedila sredstva za završetak radova na izgradnji džamije u džematu Orahov brijeg na području Medžlisa IZ Sarajevo.

vakufska-direkcija-pomoc-vakuf-objekti-2010-2

Sredstva koja je Vakufska direkcija putem donatora obezbijedila iznose oko 50.000,00 Eura i ista će biti dovoljna za završetak radova na izgradnji pomenute džamije. Svečano otvorenje džamije planira se održati u ljeto naredne godine kojom prilikom će prisustvovati i donator.

Vakufska direkcija u saradnji sa medžlisima IZ će i u narednom periodu raditi na iznalaženju sredstava potrebnih za obnovu i revitalizaciju starih i konstituiranje novih vakufa.