A+ A A-

Studenti Fakulteta islamskih nauka posjetili Tübingen u Njemačkoj

fin-tubingen-2010"Smjer za Islamske studije na Univerzitetu u Tübingenu je jedan važan doprinos prema integraciji muslimana, podrška dijalogu među religijama i uspjeh visokog obrazovanja u Baden Württembergu. Važno je da kroz vjersku ubijeđenost i naučni pristup prema islamu, islam dobije priznato mjesto na našim univerzitetima - to je u interesu 4 miliona muslimana i muslimanki u Njemačkoj ali i cjelokupnog društva." Ovo su izjavili predsjednik Vlade Baden Württemberga Stefan Mappus i ministar obrazovanja prof. dr. Peter Frankenberg, 5. oktobra 2010. godine u Stuttgartu, u povodu odluke Vlade ove njemačke pokrajine o osnivanju Centra za Islamske studije (Zentrum für islamische Studien) na Eberhard Karls Univerzitetu u Tübingenu.

Devet studenata i dva postdiplomca Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (Adem Garić, Azra Hadžić, Salem Hurić, Sead Isović, Azra Kazagić, Alma Nasić, Semir Salihović, Emira Skalonjić, fin-tubingen-2010-1Madžid Šljivić, te Orhan Jašić i Senad Kusur) su u periodu 12.-16. oktobra 2010. godine, posjetili univerzitetski grad Tübingen. Tamo ih je ugostio Muhamed Baščelić, generalni sekretar Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, i prof. dr. Stefan Schreiner. Studenti su posjetili zgradu Univerziteta Eberhard Karls Tübingen, Pravni fakultet, Evangelistički teološki fakultet, Katolički teološki fakultet, Univerzitetsku biblioteku te zgradu koja će biti preuređena za potrebe Fakulteta za islamsku teologiju.

Dekan Evangelističog teološkog fakulteta, prof. dr. Volker Drehsen, upoznao je studente sa radom, programom i nastavnim aktivnostima tog fakulteta, također je razgovarano o osnivanju Islamskog teološkog fakulteta u sklopu Univerziteta Tübingen. Prof. dr. Stefan Schreiner, kao i dekan fakulteta su istakli kako se raduju osnivanju još jednog teološkog fakulteta u njihovom gradu. fin-tubingen-2010-2Izrazili su dobrodošlicu svima koji imaju želju provesti jedan semester ili više, na Tübingen Univerzitetu, te se kao i studenti nadaju daljoj suradnji teoloških fakulteta iz Tübingen-a sa teološkim fakultetima u Sarajevu i razmjenama studenata.

Tokom boravka u Njemačkoj, studenti su posjetili i Islamski centar u Stuttgardu gdje ih je dočekao imam Hamza Subašić.

Na poziv studentice Evangelističkog teološkog fakulteta, Ruth Maria-Luise Schiebusch, studenti FIN-a posjetili su njen dom i proveli ugodnu večer sa prodicom Schiebusch.
Ovim putovanjem studenti FIN-a su se upoznali sa načinom studiranja u inozemstvu, proširili vidike te ojačali proces međureligijskih susreta i suradnje Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu sa Univerzitetom u Tübingen otvaranjem mogućnosti razmjene studenata.

Emira Skaljonić (www.fin.ba)