A+ A A-

Predstavnici Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj u Rijasetu

careva_dzamija-1Predstavnici Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj razgovarali su u Sarajevu, 20. 10. 2010. godine, s reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem i njegovim saradnicima.

Delegaciju Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) koju je predvodio muftija Mustafa ef. Klanco, predsjednik Mešihata, i u kojoj su bili dr. Bernes Alihodžić, predsjednik Sabora IZBNJ, Muhamed Baščelić, generalni sekretar, dr. Nedim Makarević, učesnik u DIK i Pašo ef. Fetić, glavni imam za regiju Stuttagrt, primili su reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Sapahić, Muhamed Salkić generalni sekretar Rijaseta i šef Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

Gosti iz Njemačke prenijeli su reisu-l-ulemi svoje utiske o procesima i projektima u koje je IZBNJ direktno uključena, kao što su projekat Njemačko-islamske konferencije (DIK) i projekat osnivanja Centra za islamske studije u Tubingenu. Učešće Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u oba ova projekta je vrlo značajno. Također je razgovarano o aktuelnoj situaciji u IZBNJ kao i o najnovijim političkim debatama koje se odnose na status muslimana u Njemačkoj. U razgovoru o spomenutim pitanjima naglašeno je da je zajednički rad na ovim projektima od velike važnosti za Islamsku zajednicu. Mogućnosti koje su se ukazale IZBNJ kroz ove projekte i medijacijska uloga u ovim pitanjima, treba da posluži za dobrobit svih muslimana i cjelokupno njemačko društvo.