A+ A A-

Muslimani žrtve medijskih stereotipa

islam-medijiU Berlinu u ponedjeljak (25.10.) počinje konferencija o ulozi medija u ostvarivanju dijaloga između Europe i islamskog svijeta. Organizatori su njemačko ministarstvo vanjskih poslova i Deutsche Welle. 

„Koliko je opasan islam?", naslovnica je koju je nedavno objavio njemački magazin Stern. Kada je riječ o islamu tada ovakvi naslovi u njemačkoj štampi nisu rijetkost. Tjednik Spiegel pak govori o Njemačkoj kao Mekki i predviđa tihu islamizaciju ove zemlje. 

Naslovnice kao ove stvaraju dojam da brojni njemački mediji pokazuju iskrivljenu sliku islama. U brojnim člancima objavljuju se izjave sljedećeg sadržaja: Muslimani se trebaju integrirati. Pri tome se u brojnim medijima prepreka na putu integracije vidi u navodnoj sklonosti islama prema ekstremizmu. No, profesor novinarstva Oliver Han iz Iserlohna smatra ipak da se ne može govoriti o ciljanoj medijskoj kampanji protiv islama.   

„Dakle u osnovi ne bih rekao da je riječ o bezuvjetnom huškanju protiv islama, pri čemu je riječ o tome da se islam stigmatizira jer se često iznosi argument da on ima veze sa terorizmom. Veoma često to naime ima veze sa neznanjem." 

Izvještaj Europskog ureda za nadgledanje rasizma i netrpeljivosti (EUCM) pokazuje slične rezultate. U studiji se navodi da su muslimani u Europi često žrtve negativnih stereotipa u medijima. No problem ne postoji samo u Europi. Teoretičarka medija Susan Schenk sa Tehničkog univerziteta u Dresdenu bavila se istraživanjem slike koja se o islamu stvara na televiziji. U tu svrhu je analizirala 707 informativnih emisija različitih medija: 

„Zapadni mediji, pri tome primarno mislim na CNN i BBC, u osnovi imaju sličnu sliku o islamu. Al Jazeera na engleskom nadovezuje se na ovu sliku i razlikuje se samo u nijansama. To znači da su izvještaji o islamu u programima tri međunarodne medijske kuće vrlo slični." 

Od 11. septembra do karikatura  

Čitav niz događaja pojačao je interes za dešavanja u muslimanskom svijetu. Prije svih tu su teroristički napadi od 11. septembra 2001. godine, ubistvo nizozemskog redatelja Thea van Gogha, potom teroristički napadi u Madridu i Londonu. Iz ugla muslimana, pak, neki politički događaji, kao što su invazija američkih trupa na Irak i rat u Afganistanu, su veoma naškodili odnosu prema Zapadu u muslimanskom svijetu. A tome je također doprinijelo i objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u jednim danskim novinama. No, mediji ne bi trebali predstavljati političke stranke, napominje Leena El Ali iz američke organizacije „Search for Common Ground" koja se širom svijeta angažira na uspostavljanju mira: 

„Trebalo bi biti svejedno da li je trenutno ratno stanje za koje mi vjerujemo da ga trebamo opravdavati jer smo slučajno Amerikanci. Američki novinari danas su Demokrate ili Republikanci, prije nego što su novinari, a tako oni ili imaju ili nemaju simpatije prema islamu. Ja samo ne znam od kada je to dozvoljeno u novinarstvu." 

Istraživanja pokazuju da se posebice ljudi koji imaju malo dodira sa islamom orijentiraju prema mišljenjima masovnih medija. Stoga je veoma važno da mediji u svojim izvještajima ponude više background informacija, kaže profesor novinarstva Oliver Hahn.

(www.dw-world.de)