Promo banner

A+ A A-

Pula: Ne može dobiti vozačku jer je pokrivena?

pula-vozacka-marama

"Radije ću ostati bez vozačke dozvole i automobila i neću voziti, iako su moji roditelji moj vozački ispit platili 7000 kuna, ali maramu sa glave skinuti neću" kazala je za Jutarnji mlada muslimanka, Puljanka, 18-godišnja Margarita Bajrami, kojoj su prije nekoliko dana u Policijskoj upravi istarskoj odbili izdati vozačku dozvolu jer je donijela fotografiju sa maramom na glavi.

Maramu je počela nositi prije godinu dana, kada je odlučila doslovno praktikovati vjeru, a vjera joj ne dopušta da je skida u javnosti.

"U tih godinu dana zbog marame na glavi nisam imala nikakvih problema. Nosim je u školi, a maturantica sam u pulskoj Strukovnoj školi, marama nije smetala ni mom instruktoru vožnje niti bilo kome drugom u autoškoli. Normalno sam položila vozački ispit, a zanimljivo je da me niko ni u autoškoli nije upozorio da vozačku zbog marame neću moći dobiti", veli Margarita.

Glavni imam Istarske županije Esad Jukan kaže da mu nije jasno da se lična iskaznica i pasoš mogu izdati sa fotografijom na kojoj je glava pokrivena maramom, a vozačka dozvola ne može. Uz Margaritu Bajrami iz Pule, još dvije muslimanke u Hrvatskoj imaju problem sa službenicima Sektora upravnih poslova policijskih uprava oko izdavanja ličnih dokumenata. Zbog fotografija na kojima imaju marame (hidžabe) na glavama, Uprave u Rijeci i Karlovcu odbile su im izdati vozačku dozvolu, odnosno ličnu kartu.

"Nažalost, pojavljuju se teškoće u PU primorsko-goranskoj i PU karlovačkoj. Naime, u Crikvenici i u Maljevcu kod Karlovca pripadnicama naše vjerske zajednice zbog hidžaba nisu htjeli izdati dokumente", požalio se muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Čude ga dvostruki standard i nekonzistentnost zakona i propisa, te činjenica da je volja o izdavanju dokumenata prepuštena lokalnim upravama.

"Kad se dogodi da im odbiju izdati dokument, žene mi se jave, ali ne mogu puno pomoći. U Zagrebu sve naše vjeroučiteljice imaju dokumente sa fotografijama na kojima nose hidžabe i nije bilo problema. Možda se radi o neinformiranosti službenika u manjim policijskim upravama", pretpostavlja Omerbašić.

(www.bir.ba)