A+ A A-

Utorak kreće prvi konvoj hadžije

hadz-2010Ured za hadž Rijaseta IZ-e u BiH je u potpunosti spreman za polazak hadžija na hadž u tekućoj godini.

Hadž putem Ureda za hadž ove godine inša-Allah iz BiH obavlja 578 hadžija kopnom  i 1000 hadžija avionima. To znači da je ukupan broj hadžija putem Ureda za hadž iz BiH 1578 hadžija. Pored toga putem Biss toursa iz Zenice na hadž odlazi 150 hadžija i putem Merkeza iz Novog Travnika 50 hadžija. Tako je ukupan broj hadžija u ovoj godini iz BiH 1778 hadžija.

Pasoši hadžija kopnom su vizirani u Ambasadama Kraljevine Saudijeske Arabije i Ambasadi Grčke, dok su pasoši hadžija avionima u fazi viziranja u Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije.

Hadžije će inša-Allah ove godine pratiti ljekarska ekipa koju sačinjava 12 ljekara i 4 medicinska tehničara.

Vodičku ekipu čine 33 vodiča i 3 šerijatska konsultanta za hadžinice.

Hadžije koje na hadž putuju kopnom na put inša-Allah kreću u dva odvojena konvoja: 1) 26. oktobra 2010. godine, utorak, u 11,00 ispred džamije Princa Abdullaha u Tuzli, sa hadžijama: tuzlanskog, banjalučkog, bihaćkog i zeničkog muftijstva. 2) Drugi konvoj sa hadžijama: sarajevskog, goraždanskog, mostarskog i travničkog, kreće inša-Allah ispred džamije Kralj Fahd, 27. 10. 2010. godine, srijeda, u 11,00. Okupljanje hadžija je ispred obje pomenute džamije u 10,00 kada će se proučiti Ikrar dova i obratiti zvaničnici IZ-e u BiH.

Prijevoz hadžija muftijstava sem tuzlanskog i sarajevskog do Tuzle i Sarajeva organizira Ured za hadž u koordinaciji sa matičnim muftijstvima.

Njihov planirani dolazak u Medinu je inša-Allah 02. i 03. novembar 2010.godine.

Hadžije avionima inša-Allah putuju sa pet aviona 02. 03. i 04. novembra, sa Sarajevksog i Tuzlanskog aerodroma.

Sve hadžije će u Medini i Meki imati obezbijeđena 3 obroka, a u Meki će od hotela do Harema i nazad imati obezbijeđen prijevoz.

U tehničkom smislu u ovogodišnjoj organizaciji hadža pomagati će UG Zulhulejfa sa sjedištem u Sarajevu, koji će putem GPS-a pratiti konvoj kopnom, tako da će svi zainteresirani moći na web situ www.zulhulejfa.ba pratiti „Hadž 2010." uživo, putem video klipova, direktnih prijenosa određenih obreda, fotografija, te kontom sa hadžijama putem: mailova, chata ili skypa.

Rukovodilac Ureda za hadž pri Rijasetu IZ u BiH Nezim Halilović Muderris je povodom ovogodišnje organizacije odlaska na hadž poručio: „Daćemo sve od sebe da ispunimo preuzeti emanet, moleći Allaha dž.š. da na prvom mjestu On bude zadovoljan našim trudom, a nadamo se da će i hadžije takođe biti zadovoljne!"

On je na kraju također dodao: „Upućujem dovu Allahu dž.š. da od hadžija primi hadž i ostale ibadete, te da se sve hadžije žive i zdrave vrate svojim kućama, a da nama kao organizatorima da snage da ispunimo preuzeti emanet i da na prvom mjestu Allah dž.š. bude zadovoljan, a samim time i naše hadžije! Molim Allaha dž.š. da vjernicima koji nisu obavili hadž omogući njegovo obavljanje i da ih učvrsti na putu islama!"