A+ A A-

Zajednička ikrar dova zavidovićkim hadžijama

U subotu, 16. oktobra 2010. godine, proučena je zajednička ikrar dova hadžijama MIZ-e Zavidovići koji ove godine putuju na hadž. Dova je proučena u prepunoj Gradskoj džamiji u Zavidovićima poslije podne namaza. Zajednička ikrar dova postala je tradicija u Zavidovićima, jer već niz godina MIZ-e Zavidovići upriliči ovu manifestaciju za svoje hadžije. Ono što još čini posebnom ovu dovu jeste da sve hadžije koji su obavili hadž sa područja ovog medžlisa, budu pozvani na istu. Tako se ovom prilikom okupe  gotovo sve  zavidovićke  hadžije, ali i veliki broj rodbine, prijatelja, komšija i hadžija.

Nakon obavljenog podne namaza imam Gradske džamije Izet ef. Čamdžić  objasnio je značenje riječi „ikrar" , poselamio prisutne goste i džematlije i upoznao iste sa sadržajem programa koji je nakon toga uslijedio. Imena 37 zavidovićkih hadžija pročitao je sekretar Medžlisa Elvir Mehić nakon proučenog ašareta i tekbira. Program ove dove obilježilo je učenje Kur'ana i tekbira koje su učili zavidovićki imami uz tri zapažana vazu-nasihata.

U ime MIZ-e Zavidovići obratio se glavni imam Sulejman ef. Efendić koji je u svome vazu istakao značaj džemata, kako kroz organizovanje ovakvih manifestacija tako i kroz okupljanje džematlija kroz duge vidove ibadeta u Allahovim kućama - džamijama, zatim je glavni imam čestitao budućim hadžijama i podsjetio iste da se u svojim dovama na svetim mjestima sjete  i svih džematlija MIZ-e Zavidovići i svih muslimana.

 Nakon glavnog imama zapaženo predavanje održao je i profesor Elči Ibrahim -pašine medrese iz Travnika mr. Hamid ef. Indžić koji je u svome kazivanju podcrtao značaj hadža kao pete islamske dužnosti navodeći pri tome osnovne vrijednosti i značaj obreda koje će hadžije imati priliku da obave.

ikrar-dova-zavidovici-2010

Ovogodišnje hadžije i prisutni na ovoj dovi imali su priliku da čuju i vaz-nasihat našeg Muftije mr. Ejub ef. Dautovića koji je i ove godine našao vremena da radost  Zavidovićkih hadžija podijeli sa njima, ali i da hadžijama čestita i ukaže na važnost ove dužnosti. Kazivanje muftije izazvalo je veliku pažnju prisutnih jer  je muftija u svome kazivanju  biranim riječima govorio o aktuelnim temama koje se tiču života svakog muslimana. Na kraju programa zenički muftija je hadžijama  proučio dovu, nakon čega je uslijedilo čestitanje hadžijama i zajedničko fotografiranje.

Elvir Mehić