A+ A A-

Imami po njemačkim standardima

imami-njemacka-obrazovanje

Imami u njemačkim džamijama do sada su bili školovani u islamskim zemljama i nakon toga su dolazili u Njemačku. Pri tome nisu poznavali ni zemlju i ljude. Vlada u Berlinu to želi promijeniti.

„Želimo omogućiti školovanje što je moguće većeg broja imama u Njemačkoj jer smo ubijeđeni u sljedeće: Imami su graditelji mostova između njihovih džemata i društva u kojem oni egzistiraju. Uloga graditelja mostova će biti značajna i stoga je važno da oni budu  socijalizirani u zemlji u kojoj će obavljati svoju dužnost," smatra njemačka ministrica obrazovanja Annete Schavan.

Formiranje odsjeka islamske teologije na njemačkim univerzitetima predstavlja važnu nadopunu u proučavanju ove religije, smatraju u Berlinu. Ministrica Schavan vjeruje da su njemački univerziteti zbog iskustava na polju teologije posebno pogodni za rad na ovom polju, a samim tim, i za preuzimanje centralne uloge u razvoju proučavanja islamske teologije.

Kritike turskih udruženja

Nastava na njemačkim univerzitetima trebala bi se odvijati u suradnji sa turskim visokoškolskim ustanovama. „Vjerujem da odgovorni u Turskoj veoma dobro znaju da želimo stvoriti prostor za razvoj islamske teologije, želimo stvoriti ono što se kod nas u slučaju kršćanske teologije podrazumijeva," kaže Schavan.

No predstavnici turskih udruženja u Njemačkoj ipak su kritizirali ovu odluku. Oni ne žele prepustiti državi školovanje imama koje i dalje planiraju dovoditi iz Turske. U Njemačkoj trenutno radi oko 2.000 imama koji imaju veliki utjecaj na svjetonazor muslimana koji žive u ovoj zemlji. No, imami koji dolaze uglavnom iz Turske ne poznaju dovoljno svakodnevni život u Njemačkoj i uz to uglavnom ne govore njemački jezik.

(www.dw-world.de)