A+ A A-

Ured za bošnjačku dijasporu: Posjeta IZ Bošnjaka u Švedskoj

Od 06. do 11.10.2010.godine rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Mr. Mirsad ef. Kalajdžić boravio je u zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj. Od posjeta džematima, posebno se izdvaja džematu Geteborg, gdje je Mirsad ef., klanjao Džumu namaz i obratio se prisutnim džematlijama. U poslijepodnevnim satima sa predstavnicima pomenutog džemata obišao je novo - kupljeni objekat džemata, te u istom održao sastanak sa imamom i predstavnicima džematskog odbora.

Mirsad ef., je čestitao džematlijama na čelu sa aktuelnim odborom na uspjesima i svemu onom što su i što rade za dobro ovog džemata i naše Zajednice. Ovo je trenutno najreprezentativniji i najbolji objekat islamske Zajednice u ovoj zemlji. Posjeta ovom objektu nikoga ne ostavlja ravnodušnim, nego naprotiv obavezuje na lični doprinos u konačnoj realizaciju ovog projekta.

posjeta-svedskoj1

Rukovodilac Ureda je od aktivista džemata tražio da što više džematlija bude animirano i obuhvaćeno kupovinom i gradnjom ovog objekta, kako bi kroz izgradnju istog izgrađivali sebe i kako bi postao dio njih.

Centralni program prilikom ove posjete Mirsad ef., je bilo „ Savjetovanje imama i predstavnika džematskih odbora Islamske Zajednice Bošnjaka u Švedskoj". Po riječima domaćina ovo savjetovanje je ocijenjeno kao do sada najuspješnije i najbrojnije posjećeno od njegovog osnivanja do danas. U pratnji rukovodioca Ureda cijelo vrijeme je bio Glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman.

Pored rukovodioca Ureda, uvodna obraćanja su imali predsjednik IZBUŠ Smajo ef. Šahat, Glavni imam Idriz ef. Karaman i predsjednik udruženja Ilmije za ovu zemlju Mustafa ef. Šetkić.

posjeta-svedskoj2

Ovo su  neki od navoda iz uvodnog obraćanja Mirsad ef.:

„Uvaženi imami, uvaženi predsjednici i predstavnici naših džemata u Švedskoj na samom početku moga obraćanja dozvolite mi da Vas najtoplije poselamim Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Drago mi je što sam danas sa Vama koji ste najzaslužniji za formiranje naših džemata i organizaciju IZB na nivou ove zemlje, ali i najodgovorniji za njeno dosadašnje stanje.

Možete biti sretni što živite, radite i djelujete u jednoj od najuređenijih evropskih zemalja. Okruženje u kojem se nalazite Vas dodatno obavezuje na red, sklad i rad u interesu džemata - Zajednice. To su i razlozi zbog kojih očekujemo da budete primjer u rješavanju određenih univerzalnih pitanja Dijaspore koji su u interesu Zajednice.

Želim iskreno čestitati Vama imamima, predstavnicima svih dosadašnjih džematskih odbora i svim džematlijama na svemu onom što ste do sada uradili za svoje džemate, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da vam da snage da budete ustrajni u činjenju dobra za opći interes naše Zajednice i nas Bošnjaka.

Na ono što ste ovdje uradili trebate biti ponosni i ono ni u kom slučaju nesmije biti upitno. S druge strane moramo uložiti dodatni napor u pravcu jačanja naših džemata kroz razne aktivnosti koje trebaju da budu permanentne. Ne smijemo se zadovoljiti samo pukom formom da imamo džemat i da se u njemu okupljamo samo tokom ramazana ili od džume do džume namaza.

posjeta-svedskoj3

Naša glavna preokupacija su naša djeca, naša omladina i u radu sa njima moramo se posebno angažirati. Moramo ih podučiti makar osnovama njihove vjere, kulture, tradicije, običaja, jezika, kako se nebi izgubili i asimilirali. Oni trebaju da znaju da su Bošnjaci i da budu ponosni na svoje bosansko porijeklo.

Naši vrijedni preci „Vrijedni Bošnjani" nisu nas opteretili ni sa kakvom hipotekom koje bi se danas mi stidjeli. Vaša djeca trebaju da budu uzorni građani ove zemlje koja im je zajedno sa vama otvorila vrata gostoprimstva, da uredno izvršavaju svoje građanske obaveze, ali da nikada ne zaborave i svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu informacija sa kojima raspolažem u ovoj zemlji imamo dosta kvalitetnih pojedinaca, ali nažalost nemamo tako jaku Zajednicu. Koji su razlozi da snagu tih pojedinaca i njihovo umijeće niste uspjeli artikulirati na pravi način? Mislim da je vrijeme da i o tome neopterećeno i krajnje otvoreno porazgovaramo.

Nemožemo se zadovoljiti samo time da imamo Glavnog imama i da za sve eventualne propuste i nerad Zajednice smatramo samo njega odgovornim. Idriz ef., je već duži period na ovoj poziciji, u ovu Zajednicu je uložio puno i Vi mu morate pomoći. Uz vašu dosadašnju pomoć on se zalagao za jačanje Zajednice, pozicije imama i naših aktivista u njoj. Oko glavnog imama treba da je okupljeno jako tijelo, sastavljeno od imama i vrijednih predstavnika naših džemata koji su se u svom dosadašnjem radu istakli.

Raduje me što su na nivou ove Zajednice u toku dva velika projekta. Projekat Islamskih centara u Geteburgu i Noćepingu. Pozivam Vas sve da se maksimalno uključite oko pomoći u realizaciji ovih projekata, koji  trebaju da nas ojačaju, objedine i  okupe oko zajedničkog cilja. Kroz izgradnju ovih objekata grâdimo i bolje odnose u našoj Zajednici, koje možemo postići jedino na način da što više Bošnjaka bude animirano istim.

Mišljenja sam da dovoljno ne koristimo snagu i potencijal koji imamo u ovoj zemlji. Trebamo uložiti dodatni napor, kako bi napokon informacija o našem radu doprla do velikog broja naših ljudi koji još nisu obuhvaćeni našim radom i koji još nisu naši članovi. Naš rad u tom pravcu ne treba da bude od danas do sutra, nego mora biti dugoročan, jer većina Bošnjaka je odlučna da dugoročno ostane ovdje gradeći svoju perspektivu upravo na ovim prostorima. Naši planovi i projekti trebaju biti usmjereni u tom pravcu.

Koristimo svakako mubarek noći, mubarek dane i mjesece da animiramo naše džematlije, kroz razne programe pripremajući ih valjano i blagovremeno. Čuveni ste po susretima naše omladine kako na nivou ove zemlje, tako i iz cijele dijaspore. Na tome trebate ustrajati, dodatno ih ojačati, ali i proširiti na susrete Bošnjaka Skandinavije. Uprkos brojnim poteškoćama znajte da se ovakvi susreti višestruko isplate. Vi znate da se svake godine u Dortmundu organiziraju susreti Bošnjaka Njemačke. Džemat Dortmund je zahvaljujući ovim susretima riješio mnoge probleme, te im oni služe kao glavna poluga u brojnim projektima koje u kontinuitetu implementiraju sve do današnjih dana. ....

Pozivam Vas takođe da sve naše poslove i eventualne probleme rješavamo kroz instituciju. Ako tako budemo radili sužićemo prostor onima koji nam ne žele dobro i slobodnim strijelcima koji po dijaspori vršljaju zbog svojih ličnih interesa. Džemati nisu privatna svojina i niko od nas nema pravo provoditi samovolju u istim. Bez znanja imama, džemata, krovne organizacije i Ureda za bošnjačku dijasporu niko nema parvo zloupotrebljavati vašu dobru volju obilazeći džemate, promovirajući tako razne privatne projekte koji su puni raznih nepoznanica. ....

Ohrabren sam sa brojnim incijativama i konstruktivnim prijedlozima koje sam danas čuo ovdje od Vas. Prvi uslov za uspjeh određenih zaključaka koje smo danas ovdje usvojili, jeste da mi koji smo stali iza njih nemamo rezervi prema istim. Ako neko od vas ima dilema prema istim, velika je vjerovatnoća da će ih tako doživjeti i naše džematlije i da će teško  uspjeti. Od našeg odnosa prema istim ovisi uspjeh i drugih akcija koje zajednički provodimo.

Na kraju dozvolite mi još jednom da Vam se svima zahvalim na gostoprimstvu, aktivnom učešću na ovom savjetovanju, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da vas nagradi za napor i trud koji ulažete u pravcu rješavanja naših zajedničkih poslova...".