A+ A A-

(Prvi put) hafiska mukabela u historiji Bihaća

bihac_04Niko ne pamti, niti ima bilo kakvih podataka, da se ikada u historiji grada Bihaća učila hafiska mukabela tokom ramazana u nekoj bihaćkoj džamiji. Zato se sa sigurnošću može reći da se u tek ispraćenom ramazanu prvi put učila i proučila mukabela u džamiji džema'ata Harmani, koju su učili trojica mladih hafiza, hfz. Abdurahman ef. Osmanović, imam u džamiji Harmani zajedno sa Enver ef. Morankićem, hfz. Adis ef. Baručić, imam u džema'atu Jezero kod Bihaća i hfz. Emrah Litrić, učenik osmog razreda osnovne škole u Bihaću.

Trojica hafiza, ponos grada Bihaća, su časna zvanja stekli prošle ili ove godine. Od tada su u saradnji sa MIZ-e Bihać pokrenuli „Školu hifza", koja već daje plodove i prvi put hafisku mukabelu. Oni su svaki dan iza podne namaza učili po jedan džuz Kur'ana. Njihovo učenje napamet izazivalo je veliku pažnju i bilo dobro praćeno. Tri mlada hafiza, tri dragulja, hafiskom mukabelom donijeli su osvježenje, ohrabrenje, ali i vjerovanje da će ubuduće u Bihaću biti više selameta, ako Bog da.

Gradska džamija sa urađenim suterenom realnost je grada Bihaća
Prije ramazana konačno su otpočeli građevinski radovi prve faze izgradnje Gradske džamije u Bihaću čije su dimenzije 23x23 m. Oni su se odvijali i u ramazanu tako da je do pred Bajram ili početkom septembra 2010. godine završen suteren. To je obradovalo mnoge građane, jer su postali svjesni da su riješene sve administrativne i druge prepreke za njenu izgradnju, te da će se dalji radovi odvijati prema pristizanju sredstava od džematlija i drugih dobročinitelja.

Nekima su nastavak građenja ove Božije kuće i činjenica da se svako hajirli djelo učinjeno u mjesecu posta mnogostruko nagrađuje bili dodatni poticaj davanju novčanog priloga za ovu dugo čekanu džamiju. Urađeno prizemlje visine 3m, koje će sadržavati salu, mektepsku učionicu, kancelariju, mokre čvorove i abdesthane za žene i muškarce značajan je uspjeh Bihaćkog muftijstva sa muftijom Hasan ef. Makićem, koji je u ulozi predsjednika građevinskog odbora, ostalih članova i Medžlisa IZ-e u Bihaću sa predsjednikom Akaid ef. Bojom. Vidljive konture buduće bihaćke džamije odagnale su brojne sumnje, razuvjerile značajan broj skeptika da će se džamija graditi i da je polaganje sredstava na žiro-račun za njenu izgradnju ili u blagajnu Medžlisa, skoro, besmisleno. Hvala Bogu, već urađeni suteren najbolji je dokaz da se radovi nastavljaju i će se njihov intenzitet ubrzati, ako Bog da.

Hatma-dova u džema'atu Kamenica-Muslići za prvu generaciju svršenika vjerske pouke za odrasle
Osim što Nihad ef. Imširović, imam u džema'atu Kamenica-Muslići, prigradskom naselju Bihaća, postiže dobre rezultate na redovnoj vjerskoj pouci, on to ostvaruje i u radu sa odraslim. Jedan od pokazatelja njegove odgovornosti prema poslu je i hatma-dova prve generacije svršenika vjerske pouke za odrasle, koja je održana 25. ramazana 1431. ili 03.09.2010. godine. Te noći oni su osim hatma-dove za oko stotinjak džematlija i musafira organizovali iftar u mektepskim prostorijama, koji je prošao u lijepom ugođaju, te pokazao kako angažman oko zajedničkog iftara za veći broj gostiju razbije ustaljenu atmosferu, donese sa sobom nekakvo duhovno uzdizanje i bude prilikom međusobnom druženju, pa i upoznavanju postača.

Devet učenika (Ćejvanović Elvis-Bilal i njegova majka Edita, Mešanović Ajša, Felić Fadil, Alidžanović Hase, Imširović Raza, Kasupović Hasiba i Lejla, Rahmanović Azra), najmlađi 14, a najstariji 52 godine, sa muallimom Nihad ef. počeli su sa vjerskom poukom prvog oktobra prošle godine. Bili su marljivi i ustrajni cijelo vrijeme i rezultati nisu izostali. Savladali su za kratko vrijeme kur'ansko pismo i nastavili sa učenjem Kur'ana. Svoje solidno znanje pokazali su na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik i glavni imam MIZ-e Bihać Akaid ef. Boja i Mensur ef. Ćehić, hfz. Abdurahman ef. Osmanović, hfz. Adis ef. Baručić, hfz. Velid Muhammed Usman iz Libije (gost Rijaseta IZ-e tokom ramazana) kao džematlije i džematlinke iz Kamenice-Muslića i drugih džema'ata.Svršenicima i ostalim klanjačima teravih-namaza, koju je imamio hafiz iz Libije, obratio se glavni imam Mensur ef. Ćehić. Nakon što su svršenici proučili po odlomak iz Kur'ana, a prije učenja hatma-dove, šehadetname i prigodne hedije uručili su im predsjednik IO Bihaćkog medžlisa Akaid ef. Boja i predsjednik džematskog odbora džema'ata Kamenica-Muslići Ahmo Felić.

H. Nesimović, (www.preporod.com)