Promo banner

A+ A A-

Delegacija IZ u BiH na „Dan Bošnjaka Kosova“ posjetila Prizren

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvođena  izaslanikom Reisu-l- uleme  dr. Amir-ef. Karićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Tuzla,  a u kojoj su bili i Hasan-ef. Spahić, predsjednik Medžlisa Tuzla i Adil-ef. Pezerović, predsjednik regionalnog odbora „Merhameta" Tuzla, posjetila  je bošnjačku zajednicu u Prizrenu, R Kosovo, povodom obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova. Naime, 28. septembar se oficijelno obilježava kao Dan Bošnjaka, jer je na taj dan 1993. godine Bošnjački sabor, održan u Sarajevu donio odluku o povratku historijskog imena Bošnjak.

delegacija_Islamske_zajednice_u_Prizrenu

Centralna svečana akademija održana je u Domu kulture u Prizrenu, a među brojnim uglednim ličnostima  na akdemiji je govorio i izaslanik Reisul-uleme dr. Amir-ef. Karić, čestitajući Bošnjacima praznik i zaželivši im uspjeh u očuvanju i afirmaciji vlastitih vrijednosti i identiteta.

Nakon  akademije  delegacija Islamske zajednice  BiH  posjetila je Odbor IsIamske zajednice Prizren,  a o njegovom radu i djelovanju razgovarali su s  predsjednikom Lutfijem Ballakom i imamima.

Delegacija  je također posjetila  džemate Gornja Lubinja, Gornje Selo i Mušnikovo. Za potrebe biblioteke bošnjačke zajednice u Prizrenu  predstavnici Medžlisa IZ Tuzla pokonili  su nekoliko desetina knjiga, obećavši i dalju saradnju ovog Medžlisa u pogledu mektebskih udžbenika i priručnika za potrebe mektebske nastave na bosanskom jeziku.

Delegacija_na_Internacionalnom_Univerzitetu_u_Sandzaku

U povratku su dr. Amir-ef. Karić i Hasan-ef. Spahić u svojstvu predstavnika Medžlisa IZ Tuzla, te Adil-ef. Pezerović, predsjednik RO Merhameta Tuzla, posjetilii Internacionalni Univezitet u Novom Pazaru gdje su razgovarali sa rektorom  prof. dr. Mevludom Dudićem, a potom  i  muftijom Muamer-ef. Zukorlićem.

Emina Muratovic