A+ A A-

Ponižavajući odnos BiH prema ubistvu Magdija Dizdarevića

magdi

U masovnoj tuči pristalica vehabijskog pokreta sa mladićima koji su sjedili u jednom mostarskom kafiću pet osoba je povrijeđeno od kojih je jedno u životnoj opasnosti'', glasila je prva vijest o nemilom događaju u Mostaru kada je 15. jula prošle godine  ubijen rahmetli Magdi Dizdarević. U nastavku vijesti, koju je plasirala velikosrpska novinska agencija Srna, dalje se navodi "kako građani Mostara, koji žive u dijelu u kojem se desila tuča, od straha ne mogu živjeti od vehabija.''

Velikosrpska novinska agencija Srna je na ovaj način unaprijed izmišljala alibi za ubice Magdija Dizdarevića usmjeravajući svu pažnju na, za njih, mrski vehabizam. Nakon što je javnost konačno saznala da je ubijeni Magdi Dizdarević pripadao  skupini iskrenih vjernika, koje u BiH pogrdno zovu vehabijama, a ne, kako su to podmetnuli iz velikosrspke Srne, skupini mladića koja je mirno sjedila u kafani odmah se sve utišalo. Ubistvo Magdija Dizdarevića odjednom više nije bilo važno. Umjesto da proganjaju ubicu Igora Salčina, domaći mediji su nas izvještavali kako tom istom Igoru Salčinu prijete vehabije i kako je njegov život ugrožen. Nakon što je ubijen, smrt Magdija Dizdarevića je postala nevažna tema za sve u Bosni i Hercegovini, osim njegove porodice, prijatelja i malog broja svjesnih Bošnjaka. Međutim, vrhunac sramnog odnosa spram ubistva Magdija  dogodio se ovih dana kada je pred Kantonalnim sudom u Mostaru pokrenut sudski proces za tuču u kojoj je 15. jula prošle godine ubijen Magdi Dizdarević. 

Naime, kantonalna tužiteljica Gordana Knezović je podigla optužnicu protiv 11 lica za učestvovanje u tuči a niko nije optužen za ubistvo Magdija Dizdarevića, odnosno slučaj Magdija Dizdarevića uopće nije tretiran u navedenoj optužnici. Prema šturim saopćenjima za javnost kantonalna tužiteljica Gordana Knezović je navela da zbog nedostatka dokaza nema koga optužiti za smrt Magdija Dizdarevića. Tužiteljica Knezović je ovako odlučila iako je mostarska policija prošle godine podnijela izvještaj protiv Igora Salčina za kojeg se pouzdano zna da je ubio Magdija Dizdarevića. Prema našim informacijama, tužiteljica Knezović je porodici rahmetli Magdija Dizdarevića poručila da ne može podići optužnicu protiv Igora Salčina za ubistvo jer ne postoji snimak kako on pesnicom udara u glavu rahmetli Magdija Dizdarevića a svjedoci koji su to vidjeli za nju nisu validni, odnosno ona nije sigurna da bi uz pomoć svjedoka očevidaca i bez originalnog video zapisa mogla na sudu dobiti tužbu protiv Igora Salčina, zbog čega je odlučila da i ne pokušava podizati bilo kakvu optužnicu protiv Igora Salčina. Igor Salčin je ubio Magdija pred očima najmanje dvadesetak svjedoka, pa ipak, i pored tolikih svjedoka, tužiteljica traži video zapis na kojem se jasno vidi da Igor Salčin udara rahmetli Magdija. Tako će pravna država Bosna i Hercegovina zaboraviti da se ubistvo Magdija Dizdarevića uopće dogodilo a ubica Igor Salčin može mirno nastaviti robijati u mostarskom zatvoru.  Također, pouzdano znamo da su sudske i policijske institucije u Mostaru odlučile da  zaštite Igora Salčina jer je  on sa njima sklopio dogovor da bude njihov doušnik u kriminalnim krugovima. Osim toga, tužiteljica Gordana Knezović i drugi iz sudsko-policijskih institucija u Mostaru su shvatili da je dobar dio naše javnosti ravnodušan spram ubistva Magdija Dizdarevića, te su zbog toga sigurni da niko neće mrdnuti ni prstom ako se Magdijevo ubistvo zataška.

 Zbog ovakvog odnosa države BiH spram ovog ubistva slobodno možemo reći da su ovakvoj BiH danas daleko preći ljudi kao što su Igor Salčin i njemu slični nego iskreni vjernici muslimani kao što je bio Magdi Dizdarević koji je bio uzoran građanin, nikada nije prekršio nijedan zakon ove države niti je ugrozio bilo čije pravo.

Kada bi postavili stvari drukčije, da se kojim slučajem dogodilo suprotno, da je neko od tzv. vehabija, ne moramo reći ubio, recimo nanio teške povrede Igoru Salčinu, šta bi onda bilo? U Mostaru bi se digla i kuka i motika, niko ne bi tražio video zapise niti svjedoke, mostarska policija i sud bi reagovali odmah i po hitnom postupku.

Na kraju, s obzirom da su bh. mediji Magdija Dizdarevića predstavili kao vehabiju, neprocesuiranje njegovog ubistva je jasna poruka svima u BiH da ubijanje vehabija ne mora biti krivično djelo, sve zavisi od trenutnih okolnosti i potreba države. 

Kako god, BiH može zanemariti ubistvo Magdija Dizdarevića, međutim krajnji sud je kod Allaha, dž.š., zaslužena kazna će sigurno stići sve one koji su odgovorni za ubijenja Magdija i za zataškavanje njegovog ubistva. Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je pobio cijelo čovječanstvo!

Ezher Beganović (Saff, br. 277, www.saff.ba)