Promo banner

A+ A A-

Konferencija u Seulu o međureligijskom vijeću unutar UN-a

Na poziv Univerzalne federacije za mir Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i predsjednik Islamskog savjeta Norveške, od 08. do 11. oktobra 2010. godine boravio je u Seulu, Južna Koreja, gdje je prisustvovao i aktivno učešče uzeo na konferenciji, koja je tretirala dvije teme: "Značaj religije u uspostavljanju mira" i " Moguće osnivanje međureligijskog vijeća unutar UN-a". Na konferenciji su prisustvovale mnoge ugledne i utjecajne vjerske i političke ličnosti iz Europe, Amerike, Bliskog Istoka i Azije generalno.

Slika-iz-Seula

Posebnu pažnju je privukla i skoro sve učesnike zaokupila ideja osnivanja međureligijskog vijeća  unutar UN-a. Priča o ovome vijeću nije novijeg datuma, nego je predmet razgovora i sastanaka zadnjih 10-ak godina. Organizator ove konferencije je već 2000. godine u UN-u iznio ovu ideju. Međutim kako dva učesnika, inače iskusni političari sa dugogodišnjim stažom u UN-u ispred Thailanda i Japana, primjetiše da realizacija ove ideje neće biti nimalo lahka, jer za vrijeme njihovog rada u UN-u religija se nije spominjala sve do terorističkih napada na Nju Jork. To može zapravo da znači da ne postoji volja i plodno tlo za otvaranje vrata UN-a vjerama i vjerskim liderima u tretiranju situacije globalnog društva. Drugi učesnici su iznosili stavove kako su potrebne reforme u UN-u, jer je nedopustivo da UN pravi velike greške, koje je pravio u prošlosti.

Senaid ef. Kobilica, u svom obraćanju, je između ostaloga rekao: "Značaj i uloga religije u uspostavljanju mira i stabilnosti danas u svijetu je neupitna. To sada vide i oni, koji su činili sve da se vjera i njen utjecaj reducira i ograniči na što manji prostor. Ideja da se osnuje i unese duhovni segment kroz moguće međureligijsko vijeće u aparat UN-a je svakako odlična inicijativa, jer ćemo se tada zasigurno manje bojati za sigurnost i budućnost naše djece. Ja dolazim iz Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je UN napravio kardinalne greške nametanjem embarga golorukom bošnjačkom narodu i nesprječavanjem genocida u Srebrenici, Prijedoru i ostalim dijelovima BiH. Zato raduju ovakve ideje, jer će one ispuniti prazninu, koja je dozvolila da se dese Srebrenice u BiH, kao i još nekim dijelovima svijeta. Vjerski lideri i njihov autoritet bi mogao biti jedan od odlučujućih faktora u donošenju velikih odluka za čovječanstvo". 

Jedan od zaključaka konferencije je da se nastavi sa aktivnostima i dijalogom sa odgovornima u UN-u oko osnivanja međureligijskog vijeća unutar UN-a i u te aktivnosti se trebaju svakako uključiti i druge relevantne i slične organizacije, koje djeluju u svijetu.