A+ A A-

Otvoreno pismo bošnjačko-kanadske zajednice ministru odbrane

Canada-Srebrenica

Predstavnici bošnjačko-kanadske zajednice uputili su otvoreno pismo Peteru MacKayu, ministru odbrane Kanade, protestirajući zbog odluke da se uskrati obraćanje dr. Zijadu Deliću ispred Kanadskog islamskog kongresa na manifestaciji Mjesec islamske tradicije u Kanadi.  U otvorenom pismu se kaže:

- Mi, potpisani, zastupajući Bošnjačko - kanadsku zajednicu, izražavamo svoje nezadovoljstvo Vašom odlukom da se uskrati poziv dr. Zijadu ef. Deliću da održi govor ispred Kanadskog islamskog kongresa (CIC).

Dr. Delića je Ministarstvo odbrane (DND) pozvalo održati govor na dan 4. oktobra 2010. godine, u okviru Mjeseca islamske tradicije u Kanadi. Odluka de se dr. Delić ušutka je navodno bila rezultat lobiranja nekih grupa posebnih interesa.

Dr. Delić je uvaženi imam, učitelj, društveni radnik i javno je poznat po svom zalaganju u domenu međuvjerskog dijaloga, a isto tako i što se tiče uključivanja muslimana u tokove građanstva i građanskih rasprava u Kanadi.

Odluka de se povuče poziv dr. Deliću šalje jasnu poruku Bošnjačko-kanadskoj zajednici, a isto tako i široj zajednici muslimana u Kanadi, i sastoji se u tome da će federalna vlada dobrovoljno popustiti pred grupama koje silovito zastupaju anti-islamske pozicije.

Ovdje se ne radi samo o Vašem neprimjernom ponašanju vezano uz povlačenje pozivnice dr. Deliću da se obrati nacionalnom skupu, nego i o metodi koja je korištena da bi se njome raskolile vjerske zajednice Kanade, i čime bi svi trebali biti zabrinuti, a pogotovo  mi, Kanađani bošnjačke zajednice. Mi, kao ljudi i narod, imamo razlike mišljenja, mi nastojimo razumjeti suprotna gledanja prije nego što izgradimo mišljenje, i to je ono što je u našem mišljenju logično i prestavlja civilizirani način uključivanja u javne debate.

Vaše javno promoviranje jedne vjerske zajednice na uštrb druge, kao što ste to učinili u skupštini Parlamenta prošlog petka, 1. oktobra 2010. godine, dok ste istovremeno, sumnjičenjem, znalački okrivili cijelu muslimansku zajednicu Kanade, je u stvari zlobno nastojanje da se raskoli, prvenstveno, muslimanska zajednica, i isto tako signal drugim vjerskim zajednicama da je trenutno novčarstvo, u odajama koje je narod osnovao i podržava, u tome da ih se razdijeli na osnovi njihovih vjera.

Mi zahtijevamo da se izvinete dr. Zijadu Deliću, Islamskom kongresu Kanade, kanadskim muslimanima i svim drugim vjerskim grupama u Kanadi. Mi isto tako zahtijevamo da bez oklijevanja organizirate sastanak s dr. Delićem i drugim građanskim predstavnicima da ova šteta ne izraste u sumnjičenje jednih protiv drugih.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Predsjednik Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu

Tajib ef. Pašanbegović

Glavni imam Bošnjačke zajednice u Kanadi

Željko Miličević

Predsjednik Pokreta Pravda za Bosnu i Hercegovinu