A+ A A-

Izjava predsjednika Wulffa o islamu izazvala žestoke reakcije

Christian-Wulff

Izjava njemačkog predsjednika Christiana Wulffa kako je islam u međuvremenu dio Njemačke, izazvala je djelomice žestoke reakcije u Njemačkoj, uključujući i vladjuće kršćanske demokrate, čijem taboru predsjednik i sam pripada.

"Prevladavajuća kultura u Njemačkoj je desetljećima, da ne kažem stoljećima, kršćansko-židovska, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu na margini razgovora s argentinskom predsjednicom Christinom Kirchner. Merkel je dodala kako u "njemačkoj vlada ustav, a ne šerijatski zakon".

Merkel je time reagirala na dio govora predsjednika Christiana Wulffa tokom prošlosedmičnog slavlja povodom 20. godišnjice njemačkog ujedinjenja, u kojem je Wulff pozvao na jedinstvo svih pripadnika njemačkog društva uključujući i useljenike od kojih je dobar dio islamske vjeroispovjesti.

"Islam je u međuvremenu dio Njemačke", rekao je Wulff u svom prvom obraćanju naciji nakon što je krajem juna stupio na dužnost. On se time svjesno uključio u aktualnu raspravu o spremnosti useljenika, posebno s islamskom pozadinom, na prihvaćanje vrijednosti koje vladuju u njemačkom društvu.

Kritično se na Wulffovu izjavu o islamu osvrnuo i bivši predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber, koji je u jednom prilogu za Frankfurter Allgemeine Zetung u broju od četvrtka ustvrdio kako se iz predsjednikovog govora može steći dojam kako je "islam dio kulture koja prevladava u Njemačkoj".

"Naša zemlja i njena kultura velikom se većinom temelje na kršćanskim vrijednostima", ustvrdio je Stoiber. Bivši čelnik Kršćansko socijalne unije (CSU) isto tako smatra neprikladnim da predsjednik upravo na 20. godišnjici njemačkog ujedinjenja stavlja u prvi plan teme poput integracije i islama.

I glavni sekretar Kršćansko demokratske unije (CDU) Herman Groehe zatražio je da se u raspravi s muslimanima koji žive u Njemačkoj treba izraziti jasno opredjeljenje Njemačke kršćansko-židovskoj tradiciji.

I iz opozicionog socijaldemokratskog tabora dolaze kritike na račun Wulffovog govora. 

Glavni sekretar socijaldemokratskog kluba zastupnika u Bundestagu Thomas Opperman smatra kako je Wulff u svom govoru, ističući kako je "islam dio Njemačke", trebao nadodati kako se to odnosi samo ne one "koji žive u skladu s njemačkim ustavom".

Pohvale na račun Wulffovog govora došle su iz redova stranke Zelenih.