A+ A A-

Centar za Islamske studije u Tübingenu

logo-uni-tuebingen

Stuttgart, 05.10.2010. „Jedan stručni smjer za Islamske studije na Univerzitetu u Tübingenu je jedan važan doprinos prema integraciji muslimana, podrška dijalogu među religijama i uspjeh visokog obrazovanja u Baden Württembergu. Važno je da kroz vjersku ubijeđenost i naučni pristup prema islamu, islam dobije jedno priznato mjesto na našim univerzitetima - to je u interesu 4. miliona muslimana i muslimanki u Njemačkoj ali i cjelokupnog društva." Ovo su izjavili predsjednik Vlade Baden Württemberga Stefan Mappus i ministar obrazovanja prof.  dr. Peter Frankenberg, 05.oktobra 2010 u Stuttgartu, u povodu odluke Vlade ove njemačke pokrajine o osnivanju Centra za Islamske studije (Zentrum für islamische Studien) na Eberhard Karls Univerzitetu u Tübingenu. Ova odluka je rezultat preporuke najvišeg Naučnog vijeća (Wissenschaftsrat) Njemačke koje je početkom ove godine preporučilo univezitetima da etabliraju dva ili tri centra/fakulteta za islamsku teologiju u Njemačkoj. Ovo vijeće se vodilo naučnim pokazateljima na polju društvenih nauka i uočilo je nedostatak razvoja ove naučne oblasti na akademskom nivou.

Eberhrd Karls Univerzitet u Tübingenu je pokrenuo proces u utrci za dobijanje ovog projekta zajedno sa Freiburgom, Heidelbergom i Mannheimom i uspio da svoj konzept u dogovoru sa islamskim zajednicama u ovoj pokrajni prilagodi stvarnim potrebama i željama muslimana i na taj način ubijedi relevantne institucije u ovom projektu. Treba istaći da je posebnost Tübingena kao Univerziteta i činjenica da u ovom gradu postoje još dva teološka fakulteta koji već dugi niz godina imaju sporazume sa islamskim fakultetima u Turskoj i Bosni i Hercegovini, što drugi Univerziteti nisu mogli ponuditi kao svoje referenze. Katolički teološki fakultet ima potpisan sporazum o saradnji sa Ilahiyat fakultetom Univerziteta u Istanbulu i Evangelistički teološki fakultet sa Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu. Koncept razvoja budućeg centra je koncipiran i na osnovu iskustava ove akademske saradnje ali i drugim faktorima koji će biti presudni u razvoju ovog Centra. Naime, bliska saradnja sa predstavnicima isl. zajednica i udovoljavanje njihovim zahtjevima je imala presudnu ulogu u podršci muslimana ovom projektu. Zajednički rad rektora Univerziteta Bernd Englera i njegovih savjetnika sa predstavnicima isl. zajednica došao je do koncepta koji je od samog početka pa do konačne forme pretrpio brojne izmjene ali je u konačnici polučio dogovor o Upravnom odboru (Beiratu) budućeg Centra koji će imati od 9 do 11 članova. Ovaj Odbor će imati najvažniju ulogu u budućnosti razvoja Centra, a prema dogovoru, svaka odluka o nastavnom planu i programu (Curiculum), organizatorskim i personalnim rješenjima će zavisiti od upravnog Odbora. Rektorat Univerziteta će u pravnom smislu urediti odnos sa Upravnim odborom Centra kao sa jednim fakultetom dok se ne dostigne potreban broj predviđenih katedri da bi se onda, u pravnom smislu, mogao osnovati fakultet. Broj katedri je predviđen na 6 esencijalnih islamskih područja i njihovo etablliranje u Centru ce biti postepeno. Finansiranje Centra je u nadležnosti države.

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je od samog početka imala svoje predstavnike u ovom projektu i jedna je od 4 isl. zajednice koje će imati svog stalnog člana u spomenutom upravnom Odboru. Predstavnici IZBNJ u različitim fazama razvoja ovog projekta do sada su bili predsjednik Mešihata muftija Mustafa ef. Klanco, Dr. Bernes Alihodžić, predsjednik Sabora i generalni sekretar Muhamed Baščelić.

Etabliranje ovakvog jednog projekta u Njemačkoj, u ovom vremenu osim što je historijski iskorak za njemačko akademsko i cjelokupno društvo, znak je pozitivnih odnosa države prema muslimanima u Njemačkoj. Plan Univerziteta je da se u Centru za Islamske studije ponudi nekoliko mogućnosti za buduće studente, njihova zvanja i poslove koje mogu obavljati. Pored obrazovanja nastavnika i profesora islamske vjeronauke (Lehramt), istrazivačkih projekata, sticanja najviših akademskih zvanja i verificiranja diploma predviđeno je i školovanje budućih imama u Njemačkoj. Prvi upis od oko 40 studenata je predviđen za zimski semestar 2011/12, a kapacitet budućeg Centra bi trebao biti 320 studenata. Treba još napomenuti da je logičan slijed ovog projekta otvaranje procesa priznavanja islama na nivou pokrajina u Njemačkoj.