Logo

Održana sjednica Mešihata IZBNJ

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

IZBNj-logo

Offenbach am Main, 05.10.2010, U Hamburgu je 02.10.2010 godine odžana sjednica Mešihata IZBNJ na kojoj je prema unaprijed utvrđenom dnevnom redu raspravljano o nekoliko tekućih pitanja. Predsjednik Mešihata IZBNJ muftija Mustafa ef. Klanco je u svom kraćem uvodnom izlaganju na otvaranju sjednice istakao serioznosti dosadašnjih ramazanskih izvještaja gl. imama i pohvalio njihov rad te poželio da tako bude i u budućnosti. Na sjednici je prvo sumirano stanje o aktivnostima u proteklom mjesecu ramazanu kao i aktivnostima poslije ramazana. Svi gl. imami sa regija su podnijeli pismene izvještaje o proteklim aktivnostima i iznijeli svoja lična ali i zapažanja drugih imama sa terena. Taxativno su pobrojane aktivnosti, posjete džematima, prijemi i akcije koje su vodene. 

O pitanjima pripreme za putovanje na hadž u organizaciji IZBNJ i poslu koji je urađen, iskazane su pohvale na blagovremenu pripremu hadža i još jednom potvrđen glavni vodič ove godine Bilal ef. Hodžić i njegovi zamjenici. Ove godine na hadž u organizaciji Mešihata putuje 77. hadžija u različitim aranžmanima i vremenu boravka u svetim mjestima. U akciji prikupljanja stipendija za učenike i studente u BiH koju vodi Fond Gazi Husrevbeg u toku ramazana zabilježeni su dobri razultati, a posebno je istaknut angažman Omer ef. Sarajlića kao predsjednika Fonda. Naše vrijedne džematlije su pokazale veliku odgovornost prema obrazovanju u BiH i instituciji IZ koja osnivanjem ovog fonda već godinama pomaž učenike i studente.

Na sjednici je raspravljano o aktuelnoj situaciji u mektebskoj nastavi i programu referenta za mektebsku nastavu. Predložene su dodatne mjere u ovom procesu i ažurnost u poštivanju zadatih vremenskih rokova. Kao sljedeća tema sjednice je bila aktuelna situacija na planu učešća IZBNJ na Njemačkoj islamskoj konferenciji (DIK II) i drugim organizacijama. U kraćem exposeu o radnim grupama i problematici DIK II konstatovano je nedavno kostituiranje dvije radne grupe i spektar tema kojima će se baviti. IZBNJ ima veliku odgovornost u ovom procesu a kredibilitet koji IZBNJ ima u njemačkom društvu je dobar pokazatelj svijesti njenih članova, aktivista u interreligijskom dijalogu, brojnih dobrotvora i pregaoca ideje suživota, poštivanja drugog i drugačijeg. Interes za društvenim multiplikatorima u IZBNJ svakim danom raste a uočljiva je i velika zainteresovanost drugih muslimanskih organizacija za bližom i boljom saradnjom sa članovima i predstavnicima IZBNJ. 

Sjednica Mešihata je bila i prilika da se muftija Klanco i članovi Mesihata upoznaju sa aktivnostima džemata u Hamburgu i obiđu jedan od najvećih Islamskih centara bošnjaka u Njemačkoj. Prema unutrašnjem enterijeru i kaligrafskim radovima, ovaj centar predstavlja oazu islamske duhovnosti a arhitektonski uokvirenu u moderni designe i kaligrafske radove. 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.