A+ A A-

Kacin: Zukorlić je legitiman predstavnik Bošnjaka

jelko-kacin1

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da odgovornost za uspjeh dijaloga oko formiranja Bošnjačkog nacionalnog savjeta, koji je pokrenut pod okriljem OEBS-a, leži posebno u Vladi R. Srbije. 

Kacin, koji sutra započinje dvodnevnu radnu posjetu srpskom parlamentu, smatra da je posebno na Vladi i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava da dokažu da sa trenutnom situacijom mogu da se nose na adekvatniji i bolji način nego do sada.
"To se najbolje može postići ukoliko se traženje rješenja za situaciju u Sandžaku što prije vrati u institucionalne okvire nakon što se bošnjački savjet formira", rekao je Kacin Tanjugu.
On je ukazao da su razlozi ovog, kako je rekao, sukoba dublji i leže u lošoj ekonomskoj situaciji u Sandžaku, koji je jedan od najnerazvijenijih regiona u Srbiji, kao i u podijeli u islamskoj zajednici, koja datira još od vremena Vlade Vojislava Koštunice.

Ne može se izbjeći dijalog sa Zukorlićem
Na primjedbu da je blagonaklon prema delu Bošnjaka lojalnom muftiji Muamru Zukorliću, koji stalno potencira diskriminaciju, Kacin je odgovorio da "na znanje prima samo činjenice i jasne političke gestove".
"Kriza postoji u Sandžaku i u odnosu Sandžaka prema Beogradu, priznao to Beograd ili ne. Ona neće nestati zatvaranjem očiju već promijenom politike koja je dovela do nje", smatra Kacin.
Prema njegovim riječima, predstavnici te liste su legitimni sagovornici i predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice.
Stoga se, smatra on, ne može i ne treba izbjeći dijalog sa Zukorlićem, iako je on ne samo građanin nego i muftija.
"On ima svoja prava, a odnos prema njemu mnogi u regiji percipiraju i personificiraju kao odnos prema manjinskoj zajednici. Tako se stvara velika kolateralna šteta na štetu obje strane", rekao je Kacin.

Dodatna odgovornost Beograda
Kacin tvrdi da "Beograd snosi dodatnu odgovornost za izlazak iz sadašnje situacije".
"Meni se čini da se ovom odgovornom zadatku do sada nije pristupilo odgovorno. Neke akcije nadležnog ministra su bile shvacene kao 'prst u oko', pa je sada red da i vlasti naprave korak unazad da bi uspjeh i napredak mogao biti postignut što prije", smatra Kacin.
On kaže da, kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ima obavezu da pruži punu političku podršku postizanju dogovora i da "ohrabri sagovornike da do njega što prije dodje".
"Probleme treba rješavati, a ne zaoštravati. Međutim, do dogovora će doći zbog konstruktivnog stava i spremnosti na kompromis svih strana, ne zbog uloge potencijalnih posrednika koju ja zato neću preuzeti. Moj nastup je samo upozorenje na nepotrebne negativne signale koje Srbija upućuje u evropski i širi prostor", naveo je Kacin.
On smatra da je političko, kako kaže, "uplitanje Beograda u odnose unutar Islamske zajednice" dovelo do podijele u Sandžaku i destabilizacije situacije.
"Nepotrebno je takmičenje sa privatnim islamskim univerzitetom i podvajanje fakulteta, umjesto ponude novih programa studija na državnom univerzitetu", kazao je Kacin, koji je nosilac počasnog doktorata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je muftija predsjednik.
To u regiji nije bilo shvaćeno kao konstruktivan pristup Srbije, a sve je kulminiralo kada Savjet nije konstituisan, uprkos izborima održanim još u junu, rekao je Kacin.

 www.islamskazajednica.org