A+ A A-

„Reisofobija" promovirana u Zenici

U četvrtak, 23. septembra 2010. godine, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u džematu Trgovišče, održana je promocija knjige „Reisofobija", autora mr. Fatmira Alispahića. Promociji su prisustvovali muftija zenički mr. Ejub ef. Datuović i glavni imam Jakub ef. Salkica, a domaćin je bio imam u džematu hafiz Amir ef. Kaknjo.

reisofobija-zenica-2010

Fatmir Alispahić je predstavio rezultate svoga istraživanja o kontinuitetu medijskih islamofobičnih napada na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu, potvrdivši statističkim pokazateljima apsolutni nesrazmjer u negativnom tretmanu Islamske zajednice u odnosu na Katoličku i Pravoslavnu crkvu i njihove predstavnike. Autor je govorio i o karakteru morbidnih uvreda na ličnost reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, kao i o nedopustivoj šutnji političkih i akademskih autoriteta, budući da ovakva vrijeđanja prelaze okvir Islamske zajednice i zadiru u temeljna građanska prava na slobodu vjeroispovijesti.

- U historiji štampe u Bosni i Hercegovini ne postoji ličnost koja je toliko vrijeđana kao reisu-l-ulema Cerić. Prikazivali su ga u najogavnijim fotomontažama, kao zločinca, kao divljaka, kao zvijer, a muslimanske vjerske simbole su uklapali u značenje fašističkih simbola. Ni Hitlerova medijska mašinerija se nije tako iživljavala nad Jevrejima, kako se dejtonska medijska mašinerija iživljava nad Bošnjacima i stubovima bošnjačkog vjerskog identiteta. Kako je onda moguće da cjelokupno društvo, od univerzitetskih katedri, do nevladinog sektora, zakaže i ostane gluho na ovako opasne anomalije? Cilj ove moje knjige je da upozori na pojavu koja iz temelja potresa ustavni i demokratski poredak, budući da u Bosni i Hercegovini ne može biti stabilnosti i slobode ako će dejtonski mediji nesmetano vrijeđati ma čija vjerska osjećanja - rekao je, između ostalog, Fatmir Alispahić.

Autor knjige u svom izlaganju također istakao: ‘'Mi živimo u vremenu terora, vremenu agresije i genocida, vremenu u kojem se projektovano satanizira, stigmatizira i napada Reisu-l-ulema i Islamska zajednica''.