A+ A A-

Vlada Kanade prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

institut-za-genocid-kanada.pngInstitut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od gospodina Briana Masse, sponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini da na prvom jesenjem zasjedanju Kanadskog parlamenta javno na parlamentarnoj sceni postavi pitanje Premijeru Kanade gospodinu Stephenu Harperu i svim članovima Konzervativne partije Kanade: 

„Zašto Premijer Kanade negira genocid u Srebrenici dokazan presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije u Hagu, Međunarodnog suda pravde u Hagu, Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava i sudova o Bosni i Hercegovini?

Da li će Kanadska Vlada uslišiti zahtjev Instituta i Kongresa koji u ime Kanadske bošnjačke zajednice zahtijevaju od Kanadskog parlamenta da usvajanjem rezolucije proglase 11. juli Danom sjećanje na žrtve najvećeg genocida poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici"?

Odmah poslije postavljenog pitanja na parlamentarnoj pozornici direktno je odgovorio gospodin Lawrence Cannon, Ministar vanjskih poslova Kanade. 

„Kanada podržava sve odluke svih sudova o genocidu u Srebrenici. Kanada je podržala osnivanje Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu. Vlada Kanade će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri". 

U ime kanadske bošnjačke zajednice Institut ističu da genocid u Srebrenici nije stvar pojedinačnog mišljenja, to je pravna činjenica prepoznata pravosnažnim odlukama više sudova u svijetu. Genocid u Srebrenici je najviše dokumentovan zločin u historiji . Svaka žrtva tog gnusnog zločina je identifikovana kroz strogu proceduru DNA analize. 

I ako Kanadska vlada, poslije veoma uspješne akcije kanadskih Bošnjaka sada prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i tako konačno priznaje taj zločin, i ako Kanadska vlada prihvatanjem Rezolucije prihvata da se 11. juli u Kanadi komemoriše kao Dan sjećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici, Institut i Kongres smatraju da je Kanadski parlament jedino legitimno, legalno, moralno, zakonodavno i historijsko mjesto gdje se treba prihvatiti Rezolucija o genocidu u Srebrenici. U tom smislu Institut i Kongres će nastaviti svoju akciju sve do ispunjenja ovoga cilja. 

Emir Ramić