A+ A A-

Tuzlanski muftija posjetio Zvornik

U brizi za obnovu svih porušenih objekata Islamske zajednice na području Muftijstva tuzlanskog u petak 17. septembra 2010. godine, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović posjetio je ruševine džamije u Kušlatu.

muftija-tuzlanski-zvornik-2010-1

Muftija je održao hutbu u džamiji Begsuja, a zatim se uputio ka džamiji koja će predstavljati krunu obnove porušenih objekata na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. U pratnji zamjenika muftije Bekira ef. Šabića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafe Muharemovića, imama u Drinjači Muhameda ef. Mehmedovića, sekretara Medžlisa Mustafe f. Hadžića, te Ibrahima Hadžića, Selvera Numanovića i vodiča iz Pahljevića, šumskim stazama se dospjelo do džamije. Nakon obilaska ruševina i uvida u stanje, razgovaralo se o aktivnostima u cilju obnove jedne od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

muftija-tuzlanski-zvornik-2010

Dogovoreno je da se pribavi potrebna dokumentacija za obnove džamije, pripremi pristupni put, a potom odabere izvođač radova. Kao predstavnik zainteresiranih vakifa za obnovu džamije Ibrahim Hadžić je kazao da  su Alija Efendić, dr. Džemil Hujdurović i dr. Senada Hujdurović spremni pomoći izgradnju ovog objekta. Svakako da će najteži dio u obnovi džamije u Kušlatu biti prevoz građevinskog materijala.

U povratku Muftija je posjetio gradilište džamije u Diviču i uvjerio se  su građevinski radovi u završnoj fazi, te da će ova ljepotica uskoro biti na raspolaganju muslimanima.

Priredio: Mustafa Muharemović