Promo banner

A+ A A-

Ramazanski utisci u Sydneyu

Ovogodišnji Ramazani Serif u 2010 godini  u Islamskoj zajednici u Sydneyu dočekan je i ispraćen na najljepši način onako kako to nas najdraži gost  od nas i očekuje. 

Teravih namaz u Sydneyu klanjao se u dvije bosanske džamije, u Penshurstu i Smithfieldu. Uvaženi imami prof. Hadzi Salih ef Mujala i prof. Jasmin ef Bekrić predvodili su teravije u džamijama uz povremenu zamjenu u toku sedmice tako da  su oba imama bili među džematlijama i jedne i druge džamije što je lijepa praksa već dugi niz godina. 

sidnej-ramazan-2010

Posjete na teravih namazima bile su izuzetno dobre te i ovu priliku koristimo da uputimo dovu Dragom Bogu za sve klanjače, a posebno našu omladinu koja je u velikom broju bila u džamijama na teravih-namazu. Molimo Svevišnjeg Allaha dz. s. da nam naše ibadete kabulom učine i u sevab upiše. 

Pored redovnih vazova u džamijama koji su održavani tokom Ramazana sidnejski imami Salih ef i Jasmin ef  svake Subote obratili su se Bošnjacima putem bošnjačkog radio programa koji se emituje sa talasa Multikulturnog Radio Programa 2000 FM 98,5 a koji već dugi niz godina uređuje i vodi Hasan Bišćević i Amira Bajrić. 

Isto tako kada su mediji u pitanju važno je spomenuti da je u obje naše džamije boravila satelitska televizija koja djeluje i radi u Australiji a koju u Sydneyu uređuje i vodi diplomirani novinar gosp. Fahir Zečević. Putem ove televizije imami su uputili i ramazanske i bajramske čestitke Bošnjacima Australije. 

Ove kao i ranijih nekoliko godina gost u  obje džamije u Sydneyu bio je prof dr Omer ef Spahić. Profesor Spahić već dugi niz godina živi i radi na međunarodnom islamskom univerzitetu u Kuala Lumpuru u Maleziji. 

Ono što je posebno važno i što želimo da istaknemo a to je da već dugo godina Islamska zajednica u Sydneyu svakog Ramazana organizira akciju "Pomoć djeci Šehida u Bosni i Hercegovini".  

Tako je za taj projekat održan veliki iftar za 17. Noć ramazana i sav prihod sa tog iftara upućen je djeci Šehida u BiH. Prihod od $7480.00 australijskih dolara raspoređen je i podjednako upućen  djeci u raznim mjestima u BiH: Sarajevo, Goražde, Kakanj, Tešanj, Konjic, Srebrenica, Srebrenik, Brčko, Sanski Most, Prijedor, Modriča i dr.

Ova hajirli akcija  započeta je i završena u toku ramazana tako da su još prije Bajrama djeca naših Šehida u iznosu od po 500.00 australijskih dolara obradovana ovim bajramskim poklonom iz Sydneya. 

sidnej-ramazan-2010-1

Dvadesetsedmu noć ramazana u džamijama je organiziran zajednički iftar, a nakon klanjanja jacije i teravih namaza proučeni su mevludi i održana prigodna predavanja o značaju noći Lejletul-Kadr. Nakon mevluda pristupilo se klanjanju noćnog namaza a neke džematlije ostale su u džamijama ibadetiti cijelu noć do sehura i Sabah namaza. Ni za 27. Noć ramazana Bošnjaci Sydneya nisu podbacili, a dokaz tome bile su prepune džamije te noći.

Kada je riječ o ovogodišnjem ramazanskom bajramu među Bošnjacima Sydneya on je dočekan i ove godine na najljepši način. Obje džamije  bile su pretjesne da prime sve klanjače. I ovoga puta na bajram namazu u džamijama primjetan je bio veliki broj mladih osoba koji su došli da klanjaju bajram namaz u svojim džamijama. 

Pored vjerskih i humanitarnih aktivnosti koje su spomenute treba svakako istaknuti i kulturno - zabavne i sportske događaje koje svake godine organizuje ova islamska zajednica.

Veliko bajramsko sijelo održano je u subotu, 11. septembra 2010. godine, u bošnjačkom kulturnom centru u Leppingtonu. Iako je  centar izuzetno veliki na bajramskom sijelu tražila se stolica više. Između 500 i 700 Bošnjaka došli su da zajedno obilježe bajram u ovoj dalekoj i lijepoj zemlji. 

I ove kao i ranijih godina islamska zajednica na bajramskom sijelu obezbijedila je bajramske paketiće za najmlađe. Donatori ovih bajramskih paketića bili su Fikreta i Ibro Kotorić te Hidajet Halilović. 

sidnej-ramazan-2010-2

Bajramski teferič i bajramski turnir u malom nogometu ove godine Islamska zajednica  organizovala je zajedno sa nogometnim klubom Gazije - Sydney . 

Ovogodišnji bajramski teferič i bajramski turnir održan je u nedjelju 19. septembra 2010. godine, na vakufskom imanju Islamske zajednice. 

sidnej-ramazan-2010-3

Na turniru učešće je uzelo 5 ekipa i bilo je prelijepo gledati mlade Bošnjake kako se sportski i fer nadigravaju. 

Imena ekipa koje su došle sa svojim izabranim timom su sljedeće: DRINA, GAZIJE, SREBRENICA, FAIRFIELD BOYS I BLACKTOWN.

Prvo mjesto osvojila je ekipa DRINA drugo mjesto GAZIJE a treće mjesto SREBRENICA.

sidnej-ramazan-2010-4

Najbolji strijelac turnira bio je Almedin Kahrić, igrač Drine. Najbolji igrač bio je Elvis Ibrić iz ekipe Srebrenica a najbolji golman Damjan Zekušić iz Gazija. 

Svu organizaciju ovogodišnjeg turnira preuzela je na sebe ekipa iz izvrsnog odbora Gazija predvođena predsjednikom gosp. Safetom Alispahićem i članom izvršnog odbora gosp Teufikom Kučukovićem. Ovom prilikom odbor islamske zajednice najtoplije se zahvaljuje članovima upravnog odbora Gazija koji su odlično organizirali ovogodišnji bajramski turnir u malom nogometu. 

Naravno treba spomenuti da sve ove aktivnosti koje su besprijekorno organizirane ne bi mogle proteci bez vrijednih članova izvrsnog odbora Islamske zajednice u Sydneyu. Imena osoba koja su dali veliki doprinos ovim ramazanskim i bajramskim aktivnostima u Islamskoj zajednici u Sydneyu su sljedeća: Zijad Tuzlić (predsjednik) Esad Ćatić (potpredsjednik) Murat Ljukovac (sekretar) Amir Kuduzović (blagajnik) zatim članovi odbora Novalija Hodžić (mutevelija Smithfield džamije) Azim Ćampara (mutevelija Penshurst džamije) Džemal Kavazović, Rasim Bečić, Aldin Bečić, te osobe koje nisu članovi odbora ali uvijek priskoče u pomoć u radu zajednice, a to su: Zuko Nermin, Tuzlić Nermin, Ahmet Bekrić, Muradem i Enisa Muratović te Mirsada Tuzlić. Naravno ima  još puno imena koji su pomogli i njima svima odbor Islamske zajednice u Sydneju iskreno se zahvaljuje na njihovoj pomoći i radu.

Priredio: Jasmin ef. Bekrić