Promo banner

A+ A A-

Završena konferencija „Budućnost religije u eri globalizacije"

Jučer (20.09.2010. godine) je održavanjem šeste, ujedno i posljednje sesije završena dvodnevna konferencija „Budućnost vjere u eri globalizacije". Ova konferencija, čiji su organizatori bili Fakultet islamskih nauka, Centar za napredne studije i Međunarodni institut za islamsku misao, okupila je veliki broj predavača iz raznih krajeva svijeta i različitih religijskih pripadnosti.

konferencija-fin-2010-1

Kroz izlaganja u okviru ove konferencije cilj predavača je bio istražiti religijski zasnovane perspektive koje bi mogle pomoći u razumijevanju i odgovoru na mnogostruke izazove koje sa sobom nosi fenomen globalizacije. Pored toga, ovom konferencijom željelo se i označiti zajednička polja među različitim religijskim zajednicama koja bi mogla konstruirati osnovu za suočavanje sa određenim aspektima globalizacije, posebno na polju obrazovanja, izgradnji mira, iskorjenjivanju siromaštva, na polju zdravstva, međunarodne ekonomije te životne okoline. Kroz održavanje ovakve konferencije se također željelo i ohrabriti nova i kritička razmišljanja kako islamskih tako i učenjaka drugih religija u odnosu na probleme i izazove koje sa sobom nosi globalizacija.

konferencija-fin-2010-2

Predavači su kroz svoja izlaganja pokušali da odgovore na neka od danas veoma značajnih pitanja vezanih za fenomen globalizacije i njenog odnosa prema religiji kao što su: šta je to novo u vezi sa fenomenom globalizacije, po čemu se on razlikuje od prethodnih iskustava čovječanstva u suočavanju globalizacije i ljudske civilizacije, da li religijski bazirane perspektive, posebice one zasnovane na jevrejskoj, kršćanskoj i islamskoj tradiciji, mogu ponuditi adekvatne perspektive za svoje nove generacije sljedbenika koji žive u novom dobu globalizacije, zatim da li religijski utemeljen moralni red moguć u globalnoj politici, kulturi i ekonomije, te kakva je budućnost religije u odnosu na fenomen globalizacije.

konferencija-fin-2010-3