A+ A A-

Početak nove mektebske godine u Sisku

Prvi dan mekteba u vjeronaučnoj 2010./11 godini u Medžlisu IZ-e Sisak bio je svečan, opušten i veseo. Naime, muallimi pri Medžlisu IZ-e Sisak za sve polaznike koji su, unatoč kišnom vremenu, danas došli u mekteb priredili su malo iznenađenje u obliku mektebskog domjenka koji ih je dočekao od 10 h u prostorijama Medžlisa.

nova-mek-godina-sisak-2010-1

Naravno, najviše su se oduševili oni najmlađi za koje je to bio dobar početak mekteba. Prvi dan mekteba otvorio je glavni imam Alem ef. Crnkić poselamivši prisutnu djecu te im poželjevši mnogo uspjeha i zanimljivih sati i trenutaka u tekućoj mektebskoj godini. Zatim su se djeca predstavljala navodeći ime i prezime, naziv škole, razred i starosnu dob kako bi ih druga djeca koja su danas prvi put došla mogli upoznati. Muallima Amila Škorić je podjelila prisutnoj djeci bilježnice kao jedan skromni poklon od Medžlisa za mektebski vjeronauk.

Lijepim svečenarskim trenucima pored glavnog imama, muallime prisustvovao je Fuad ef. Karaga te dva člana Izvršnog odbora Medžlisa h. Abdurahman Harčević i Kemal Zenkić.

nova-mek-godina-sisak-2010

Nakon prozivke učenika, kratkog ponavljanja osnovnih sureta, te novih zaduženja, djeca su svoj prvi dan mekteba krunisali prvim mektebskim doručkom u Novoj vjeronaučnoj/mektebskoj godini kojeg već drugu godinu volonterski priprema h. Abdurahman Harčević.

Ako se po početku prepoznaje dan, a mekteb po prvom danu, onda nas čeka uspješna mektebska godina.

(www.medzlis-sisak.net)