A+ A A-

Prnjavor: Bajramska manifestacija ponovo nakon 19 godina

Druge večeri ramazanskog bajrama Dom kulture u Prnjavoru bio je premali da primi sve posjetioce vjersko-kulturne manifestacije "Kad zamirišu avlije". Doslovno desetine ljudi nisu mogli ući u salu jer nije bilo slobodnih mjesta. Posebnost ovogodišnje bajramske večeri, leži u podatku da je to prvo slično organizovanje Bošnjaka ove opštine još od bajrama 1991. godine. U vjerskom dijelu programa, učenjem ilahija, nastupili su horovi mekteba, džemata Prnjavor-grad, Mravica, Konjuhovci i Lišnja, a sve je bilo prožeto spletom bošnjačkih tradicionalnih igara koje su predstavili članovi KUD „Hakija Tabaković" iz Lišnje, sa više sekcija.

prijedor-bajram-2010

Organizator bajramske manifestacije je Medžlis IZ Prnjavor, dok je veliki dio operativnog,ali i finansijskog tereta (što da se ne kaže), podnio predsjednik odbora Mežlisa IZ Prnjavor Mihad-Lokman Iriškić.

Treba naglasiti da pored svih aktivnosti iz djelokruga medžlisa, upravo je rad sa djecom, kroz mektebsku poduku, ponos ove ne tako brojne, ali dobro organizovane zajednice. Stoga je ponovljen poziv svim roditeljima da i ove godine upišu svoju djecu u mekteb.

„Bitna dimenzija ove manifestacije jeste, pružiti prevashodno mladima alternativu za razuzdane provode i pokazati im da ima i drugi put osim puta bezizlaznosti, alkohola i droge" više puta je ponovio glavni imam Fikret ef. Čelenka, na bajramskoj hudbi dan ranije. Ono što je posebno dojmilo većinu prisutnih sa kojima smo razgiovarali jeste pozitivan odnos svih imama i članova odbora tokom manifestacije, jer imami koji pjevaju i igaju u kolu nije slika koja se često viđa. Ovime su pokazali da imami mogu predvoditi narod i u veselju, a ne samo na džumama i dženazama.

Ni određeni tehnički problemi nisu mogli umanjiti vrijednost ove manifestacije, stoga je upućena molba Svevišnjem gospodaru da se već slijedeće godine nastavi sa ovom manifestacijom, a po mogućnosti da se proširi i sa drugim sadržajima.

Mesud Hrustić