Promo banner

A+ A A-

Posjeta bošnjačkim džematima u Holandiji, Luksemburgu i Njemačkoj

U zadnjoj trećini mubarek mjeseca ramazana, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić je obišao određeni broj naših džemata u Holandiji, Luksemburgu i Njemačkoj.

Pored susreta sa imamima i članovima džematskih odbora koji su iskoristili priliku da rukovodioca Ureda upoznaju o trenutnom stanju u džematima, Mirsad ef. je imao  susrete i sa džematlijama kojima se uglavnom prije ili poslije teravih-namaza obraćao prigodnim govorom. U svojim govorima u kojima je pretežirala ramazanska tematika Mirsad ef. je i pozvao Bošnjake širom dijaspore da svoje znanje, energiju usredotoče na brojne projekte kako u dijaspori tako i u domovini.

ramazan-bos-dijaspora

„Ne smijemo se zasititi Bosne, jer to žele napraviti oni koji ne žele dobro nama i našoj domovini. Brojni su projekti od Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Višegrada, Foče, dijelova Istočne Hercegovine, Zapadne Bosne - koji čekaju našu podršku da bi bili implementirani. Mi u Sarajevu, Tuzli, Zenici te ostalim gradovima u Federaciji, Vi u gradovima širom Zapadne Evrope, Australije i Amerike ne smijemo samo nijemo posmatrati tegobe naše braće i sestara koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta. Znajmo da bez ovih dijelova nema ni Bosne i Hercegovine i što bude više Bošnjaka u ovim krajevima bit će više i Bosne u njima.

ramazan-bos-dijaspora-1

Svoju djecu i unučad moramo podučiti onome što se desilo u njihovoj domovini, oni moraju da posjete Srebrenicu i ostala naša stratišta, kako bi pouku uzeli i kako nam se više nikada ne bi ponovio genocid.

Naša je obaveza da se u tom pravcu angažujemo, a ne da se svađamo ko će biti član džematskog odbora i ako nije Mujo ili Hasan ja neću neuzubillah ni u džamiju, otvorit ću novi džemat itd.

Naš bošnjački ahmakluk ide do te mjere da prilikom podjele džemata na dva dijela, naša djeca koja su se do juče družila, od danas to ne žele, jer nisu u istom džematu (instrukcije dobivene u krugovima porodica). Ovakvi postupci se nemogu ničim pravdati.", poručio je tokom svoje posjete bošnjačkim džematima rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu.

Na sastancima sa imamima, članovima džematskih odbora, te džematlijama koji su iznosili dosadašnje probleme, Mirsad ef. je uputio konkretan prijedlog, rekavši:

„Dozvoljavam samo danas, jer sam prvi put zvanično među Vama da mi govorite koliko želite o onome šta je bilo. Želim da podvučemo crtu sa onim što je bilo i od Vas očekujem konkretne prijedloge šta nam je dalje činiti. Iz onoga što je prošlo, a nije bilo dobro trebamo samo pouku uzeti da tako više ne radimo".

ramazan-bos-dijaspora-2

Ovom prilikom Mirsad ef. je posjetio džemate Rotterdam i Roermund u Holandiji, CIL u Luksemburgu, Aachen, Dortmund, Duseldorf, Saarbrucken, BKC Frankfurt, IKC Frankfurt, Darmstadt i Wiesbaden u Njemačkoj.