Promo banner

A+ A A-

Bajramski prijem u Novom Pazaru: Muftija Zukorlić ponovo pozvao na dijalog

Muftija-zukorlicPovodom ramazanskog Bajrama glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić priredio je na platou ispred Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru Bajramski prijem za vjernike.

Gost Islamske zajednice na ovom Bajramskom prijemu bio je predsjednik LDP-a gospodin Čedomir Jovanović, koji je došao u Novi Pazar sa ciljem da pomogne da se problemi koji su izazvani u posljednjih nekoliko dana u Novom Pazaru prevaziđu i riješe na civilizovan i miran način.

Prije samog obraćanja prisutnim vjernicima Glavni muftija i gospodin Jovanović održali su kraći sastanak u kabinetu Glavnog muftije. Nakon sastanka prisutnima se prvi obratio Čedomir Jovanović koji je uz čestitke za Bajram naglasio da je Srbija divna zemlja u kojoj žive različiti ljudi, a da Srbija taj potencijal nije uspjela da iskoristi na pravi način.

„Mislim da je ovo poslednji trenutak, ne za dogovor jednih sa drugima, jer se zapravo mi nikada nismo ni razilazili da bi se ponovo sretali. Mislim da je ovo poslednja prilika za jedno ozbiljno planiranje naše zajedničke budućnosti, rekao je Jovanović i između ostalog dodao, Nema sreće u Srbiji u kojoj su Bošnjaci nesrećni i Srbi na tome ne mogu da grade sreću. Sa čime se mi onda danas suočavamo i kakva je ta velika prepreka koju ne možemo da savladamo ako se u Novom Pazaru, u Mešihatu, aplaudira Srbiji i Srbima? Mi danas možemo samo da apelujemo na one koji donose odluke. Ne možemo da sprovodimo odluke, ali tražim od predsednika Republike da razgovara sa onim ko može da doprinese rešenju problema. Da ne bira sagovornika. I želim da kažem vladi da poštuje zakone koje je napisala i omogući nesmetan rad Bošnjačkom nacionalnom veću. Želim da vas zamolim sve, i vas ovde i one koji danas sa vama slave da u sebi pronađete snagu za prevazilaženje podela, a država ne sme biti prepreka za nešto takvo. Odgovor na sve to mora biti vaša dostojanstvena borba za ona ljudska prava i građanske slobode koje su vam garantovane zbog toga što ste građani Srbije. Hvala vam na velikom strpljenju i spremnosti da nastavite da volite ovu zemlju u kojoj živite."

Nakon gospodina Jovanovića Prisutnima se obratio Glavni muftija koji je vjernicima mubareklisao Bajram uz zahvalu Allahu dž.š. na svim blagodatima kojima je obasuo ovaj narod. Muftija je čestitao muslimanima na dostojanstvu i odlučnosti koje su iskazali u odbrani svojih prava i podsjetio da su Bošnjaci doživjeli jedanaest genocida, a jedan od tih genocida je i genocid koji je izvršen na Hadžetu poslije Drugog svjetskog rata:

„Mi nikada ne smijemo zaboraviti ni genocid u Srebrenici ni genocid na Hadžetu, ali ne zato da bi smo se osvetili, već zato što je zaborav jednog priprema za novi genocid. Budite ponosni što nosite poruke mira u srcu. Naravno da moramo biti strpljivi. Naravno da se nećemo odreći vakufske parcele na Hadžetu, ali sam jako ponosan na ulemu Islamske zajednice i na sve vas koji ste onoga dana imali snage da kontrolišete sebe i da ne pravite suvišni korak naprijed, jer ne postoji ni jedno parče zemlje, niti bilo koji problem skuplji od jedne kapi krvi, ili ne daj Bože jedne glave. To je bila najveća lekcija koju ste zajedno sa svojim imamima održali onoga dana. To sigurno nije povlačenje."

Glavni muftija se zatim još jednom zahvalio gospodinu Jovanoviću na posredovanju u subotu 4. septembra i zahvalio mu se što je došao u goste i što svojim djelovanjem razbija lažnu sliku o Sandžaku koja se u medijima stvara. Glavni muftija je podsjetio da kad god su Bošnjaci imali pravog sagovornika u Beogradu, kao što je to bio premijer Zoran Đinđić, nikada nije bilo problema sa Beogradom, i naglasio je da problem nije do Bošnjaka.

„Na čemu smo se tada sa Zoranom Đinđićem saglasili? Na jednostavnoj stvari, da nama Srbija omogući da budemo ravnopravni građani, a da je mi sa ostalim građanima, i svim nacionalnim zajednicama ravnopravno gradimo i podižemo. To je bio osnov našeg dogovora."
Glavni muftija je kao uzrok zapadanja u ćorsokak u odnosima sa zvaničnim Beogradom naveo ljude koji nemaju kapaciteta da naprave dogovor, a još manje imaju kapaciteta da ispoštuju dogovoreno.

„Ima li izlaza? upitao je Glavni muftija, i dao odgovor. Izlaz je vrlo jednostavan. Kada pogriješite na auto putu na raskršću, morate prvo priznati da ste pogriješili i vratiti se na ono raskršće da bi ste ispravili. Svako teranje inata da vozite dalje samo vas udaljuje od povratka na pravi put. Izlaz je dijalog. Izlaz je razgovor. Izlaz je zajedničko traženje rješenja. To je naš put. Pored svega što su nam uradili nismo se toga odrekli."

Glavni muftija je govorio i o proglašenju 4. septembra za Dan šehida na Hadžetu i najavio zahtjev da se na vakufskoj parceli na Hadžetu gradi Memorijalni centar šehidima Hadžeta.
„Ne otimamo se oko zemljišta da bi mi gradili komercijalne zgrade, već da bi smo očuvali svoje dostojanstvo, pokazali da smo faktor kome se ne može ništa otimati i da smo spremni da to zemljište pretvorimo u mjesto sjećanja na zlo koje se nikada više nikome i nigdje ne bi smjelo desiti."

Glavni muftija je pozvao predsjednika Republike i Vladu da utvrde istinu u Sandžaku i da ne prihvataju lažnu sliku koja im se o Sandžaku servira:
„Mi tražimo istinu i tražimo dijalog, eto to je naša suštinska poruka. To je poruka našeg ramazana. To je poruka našega bajrama. Ali uz upozorenje da se ne poigravaju sa ovim narodom. Da se ne poigravaju sa našim emocijama. Neće naši roditelji prihvatiti da mu dijete uči tamo pod nekim falsifikovanim vjeroučiteljem. Volio bih da ne budemo u toj prilici. Ali ako ovako nastave moraćemo bojkotovati kompletnu nastavu u svim školama u koliko nastave da nam skrnave vjeronauku. Ali evo pozivamo ih na dijalog. Ničim ih ne uslovljavamo. Apsolutno nije važno ko će biti u delegaciji Vlade. Neka iza njih stane vrh države i neka ovlaste koga hoće, pa makar i ovu dvojicu ministara iz Sandžaka. U stvari tamo im je i mjesto, jer se oni ponašaju kao predstavnici Vlade u Novom Pazaru i Sandžaku, a ne kao predstavnici Bošnjaka u Vladi. samo neka do dijaloga dođe. Ja i dalje vjerujem u prkos svim problemima, u prkos svim pogrešnim koracima da ima mjesta za dijalog, ali bićemo jako budni i nećemo dozvoliti da nas prevare. Nećemo dozvoliti da nam podvale. daj te da kao ljudi razgovaramo, dvadeset prvi je vijek. Bolje je da stotinu dana i stotinu mjeseci razgovaramo i pregovaramo nego da se jedan dan sukobimo sa policijom."

Glavni muftija je na kraju zamolio prisutne da čuvaju svoje porodice, svoju djecu jer su djeca najveće bogatstvo i zamolio je Allaha dž. š. da obaspe bereketom ovaj skup i Bošnjake. 

(www.islamskazajednica.org)