Promo banner

A+ A A-

Lejletu-l-kadr u Kotor Varošu

Tadicionalno centralni mevlud za Lejletu-l-kadr na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš se održava 25. noć mjeseca Ramazana i to svake godine u drugom džematu, a sa ciljem kako bi se što veći broj džematlija uključio u obilježavanje ove Plemenite noći. Ove godine čast da ugosti džematlije i imame iz svih džemata sa područja ovog Medžlisa pripala je džematu Hrvaćani i to u svojoj prelijepoj obnovljenoj džamiji čije svečano otvorenje je planirano za 2011. godinu.

lejletu-l-kadr-kotor-varos-2010

Nakon klanjanja teravih namaza u svojim džematima imami i džematlije su počeli pristizati u Hrvaćane kako bi prisustvovali mevludskom programu.  Imam džemata Hrvaćani Muharem ef. Muslić je izrazio dobrodošlicu gostima i poželio im da se lijepo osjećaju u Hrvaćanima. Poslije obraćanja Muharem efendije imami Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš su proučili mevlud, a Samir ef. Delić, glavini imam, je održao prigodno predavanje o vrijednostima Noći Kadr.

Iako je bilo kasno veliki broj džematlija je prisusvovao ovom mevludu i u svojim dovama molio Allaha dž.š. u ovoj Odabranoj noći. Džemat Hrvaćani se pokazao kao izuzetno dobar domaćin i organizator ovog skupa.

Lejletu-l-kadr se u 27. noći Ramazana obilježi posebno u svakom džematu na području MIZ Kotor Varoš.

Priredio: Nijaz Duzan