Promo banner

A+ A A-

Ramazanski seminari za vjeroučitelje

U okviru ramazanskih aktivnosti Vjerskoprosvjetne službe, organizirani su seminari za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Seminar za vjeroučitelje osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona, 24.08.2010. godine

seminar-zenica-osnovne-skole-2010Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta u saradnji sa Pedagoškim zavodom Zenica nastavila je ciklus zajedničkog organizovanja seminara za vjeroučitelje sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Tako je 24.08.2010. godine u prostorijama Srednje stručne škole u Bilmišću, u Zenici, održan seminar za vjeroučitelje osnovnih škola.

Seminar je održan pod temom: „Operativni nastavni planovi i programi za VII. razred devetogodišnjeg obrazovanja", a voditelji seminara su bili Nezir Halilović, stručni saradnik za vjeronauku pri Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta i Emina Grabus, vjeroučiteljica i spoljni saradnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu za područje Zenice.

seminar-zenica-osnovne-skole-2010-1Važno je istaći da je ova tema došla kao odgovor na zahtjev vjeroučitelja na obradu određenih tema koji se iskazao u evaluaciji seminara održanih u januaru.

I pored ramazanskog posta svi učesnici seminara su pokazali veliku pažnju za planirane aktivnosti, aktivno se uključili u rad i izrazili žaljenje zbog kratkoće seminara i neorganizovanja radionica, koje su ciljano izostavljene upravo zbog ramazanskih obaveza.

Seminaru je prisustvovalo 85 vjeroučitelja sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a prema njihovim utiscima, seminar je u potpunosti opravdao očekivanja.

Seminar za profesore srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona

Nakon uspješno organizovanog seminara za vjeroučitelje osnovnih škola Vjerskoprosvjetna služba u saradnji sa Pedagoškim zavodom Zenica pristupila je organizovanju seminara za profesore vjeronauke u srednjim školama.

seminar-zenica-srednje-skole-2010Seminar je organizovan pod radnim naslovom „D (digitalna) - generacija na nastavi vjeronauke", a voditelji seminara su bili Nezir Halilović, stručni saradnik za vjeronauku pri Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta i Emina Grabus, vjeroučiteljica i spoljni saradnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu za područje Zenice.  

Nakon prezentirane teme od strane Nezira Halilovića potekla je izrazito konstruktivna rasprava u pogledu savremenih tendencija koje se održavaju na nastavu vjeronauke, kao i potraga za optimalnim rješenjima iste. Seminaru je prisustvovalo 27 profesora vjeronauke iz srednjih škola.

Velika većina profesora izrazila je zadovoljstvo prisustvovanjem seminaru i pozitivno ocijenila njegovu organizaciju.

Seminar za vjeroučitelje Kantona Sarajevo

seminar-sarajevo-2010Savjetnica za vjeronauku pri Prosvjetno pedagoškom zavodu Sarajevo u kontinuitetu redovno održava aktive vjeroučitelja sa područja Kantona Sarajevo, i to zimske u januaru i ljetne u augustu, kojima redovno prisustvuje i neko iz Vjerskorposvjetne službe Rijaseta.

Tako je bilo i ove godine kada je organizovan aktiv sa radnom temom: „Razredna klima u nastavi vjeronauke", koju je predstavio Nezir Halilović, na koju se nadovezala prezentacija oglednog sata „Džamija", Mubine Islamović, nastavnice Islamske vjeronauke u OŠ „Aleksa Šantić" u Sarajevu, a sve je začinila komparacija polaznosti vjeronauke u periodu 2005-2009., koju je za potrebe ovog aktiva priredila savjetnica Mina Pleh uz redovne izvještaje o stanju vjeronauke i tekućim obavezama vjeroučitelja.

seminar-sarajevo-2010-1Aktiv je organizovan u dvije grupe i dva radna dana, 30.08. i 31.08., što se pokazalo kao optimalno rješenje zbog brojnosti vjeroučitelja sa područja Kantona Sarajevo. 

Važno je naglasiti da su na ovome aktivu prvi put prisustvovale i odgajateljice koje rade na vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama. Aktivu je prisustvovalo ukupno 92 vjeroučitelja koji su u evaluaciji seminara odali priznanje organizatorima na veoma uspješno organizovanom seminaru.

Priredio: Nezir Halilović