A+ A A-

Tuzla: U džamiji princ Abdullah obilježena noć Lejletu-l-kadr

U džamiji princ Abdullah, najvećoj tuzlanskoj džamiji, sinoć je dočekana  27.  noć ramazana Lejletu-l-kadr gdje je  i održan centralni vjerski program  za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

kadr-tuzla-hafiz-iz-jordana

Nakon jacije -namaza koji je predvodio imam džamije Edin-ef. Peštalić, klanjan je teravih-namaz, a džemat je predvodio   gost iz Jordana, hafiz Dija' Nasir Eddin.  Džamija princa Abdullaha  je bila ispunjena  do posljednjeg mjesta, ali  učenje  Kur'ana   hafiza iz Jordana, i  impresivno predavanje direktora Behram-begove medrese , Vahida-ef. Fazlovića je prisutne džematlije oslobodilo svake tjeskobe. 

kadr-tuzla-obracanje-dirktora-bbm

Direktor Behram-begove medrese  je u svom predavanju govorio o vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, namaza, učenju Kur'ana , ali  istovremeno  i  o  značaju i prilikama   koje su date  čovjeku  od Allaha, dž. š.  Opisujući noć Kadr, pomenuo je i značenje riječi arapske riječi kadr: ugled, moć, čast, snaga i odredba.  S tim u vezi, Vahid-ef. Fazlović kazao je da se čovjeku u ovoj noći određuje sudbina za cijelu godinu, ali i čovjek sam treba u ovoj noći  odlučiti da nešto  iskreno promijeni kod sebe, pa tek onda da očekuje od Allaha, dž. š. da mu podari željeno dobro. 

Nakon održanog predavanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, dr. Amir-ef. Karić proučio je dovu, a potom je imam džamije hfz. Ahmed-ef. Huskanović  predvodio džemat, klanjajući nafilu, tesbih-namaz.  

U džamiji princ Abdullah  te večeri  poslije ponoći, klanjane su još dvije nafile.

Emina Muratovıć