A+ A A-

Obilježavanje Dana šehida

sehidsko-mezarje-kovaciDrugi dan Ramazanskog bajrama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom drugog dana Bajrama, u petak, 10.09. 2010. godine reisu-l-ulema, muftije, glavni imami i imami u džematima posjetit će šehidska mezarja, a centralna svečanost obilježavanja Dana šehida bit će održana u Sarajevu. 

U petak  reisu-l-ulema će u pratnji ostalih predstavnika Islamske zajednice posjetiti šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu i predvoditi vjerski dio programa. Također, svečanosti će prisustvovati i predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca, i tom prilikom uz prigodna obraćanja odat će se počast šehidima. Istog dana u Gazi Husrev-begovoj  džamiji će biti proučena hatma i dova pred duše šehida, a organizaciju učenja hatme predvodit će muftija sarajevski Husejin ef. Smajić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, a prigodnim riječima obratit će se i reisu-l-ulema.

Također,  muftije će u sjedištima muftiluka, u pratnji imama, posjetiti šehidska mezarja i u centralnim džamijama prisustvovati poklanjanju hatme šehidima.

Glavni imami će na Dan šehida u pratnji imama posjetiti šehidska mezarja u svojim sjedištima, prisustvovati poklanjanju hatme šehidima.

Programom obilježavanja Dana šehida je predviđeno da imami u svojim džematima posjete neke od šehidskih porodica u svom džematu, posjete mjesna šehidska mezarja i organizirati učenje i poklanjanje hatme šehidima.

Imami u dijaspori će također u skladu sa svojim mogućnosti u svojim džematima obilježiti Dan šehida te na taj način odati priznanje časnim bosanskim šehidima.

Islamska zajednica apelira na svoje članove i sve Bošnjake, kao i državne strukture,  da poklone punu paž‍nja šehitskim porodicama i da se sjećanje na bosanske šehide trajno sačuva i bude podstrek za njegovanje i čuvanje svih drugih vrijednosti vjere i tradicije.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ovu odluku da se 2. dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida  donio 23. januara 1995. godine, te se u skladu s tom odlukom određuje i plan aktivnosti Islamske zajednice u povodu obilježavanja Dana šehida.

Protokol aktivnosti Islamske zajednice povodom obilježavanja ovogodišnjeg Dana šehida možete pogledati ovdje:

Protokol - Dan šehida