A+ A A-

Noć Lejletu-l-kadr obilježena u Mostaru

Mubarek noć Lejletu-l-kadr u Mostaru je obilježena nizom ibadeta, svečanih programa i zajedničkih okupljanja vjernika.

Centralni program upriličen je u USRC „Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Medžlis Islamske zajednice i Karađoz-begova medresa uz podršku nekolicine privrednika iz Mostara organizirali su zajednički iftar za građane Mostara. Na ovogodišnjem zajedničkom iftaru radost vjere i balgodati ove mubarek večeri podijelilo je  oko 1500 Mostaraca.

kadr-mostar-2010

„Ovo je peti zajednički iftar kojeg organiziramo s ciljem jačanja naše duhovnosti i našeg zajedništva. Nije jednostavno utemeljiti novi običaj ali ni oživiti stari. S osjećajem punog zadovoljstva možemo reći da su ovi iftari iz godine u godinu sve masovniji i sve posjećenije.", ocijenio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.

Kako je istako ef. Dedović blagu poteškoću u organizaciji zajedničkog iftara pričinjava im djelimičan sukob islamske i evropske kulture, jer ljudi su u posljednje vrijeme naviknuti da ih se obavještava i poziva posebnim pozivnicama dok Islamska tradicija kao i u drugim ibadetima ne poznaje takav vid obavještenja.

„Bili bismo sretni da smo večeras okupili sve strukture grada. Čini mi se da se susrećemo sa određenom vrstom stereotipa. Naša džematska aktivnost ne poznaje takav vid organizovanja. Javni poziv poslan je svim vjernicima preko naših džemata. A javne ličnosti u svakom slučaju trebali bi sami osjetiti potrebu da budu sa svojim narodom.", kazao je ef. Dedović.

U prigodnim vazu u povodu noći Lejletu-l-Kadra mostarski muftija Seid ef Smajkić naglasio je i vrijednosti i značaj mubarek ramazana u procesu izgradnje ličnosti i zajednice:

„Muslimani su narod knjige i dok su se širom svijeta držali te maksime nisu bili suočeni sa teškim iskušenjima, stoga je ova noć, koja je vrednija od hiljadu mjeseci zgodna prilika da odlučno donesemo nijet činjenja dobra u svim segmentima ljudskog života.", poručio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

kadr-mostar-2010-1

S obzirom da je potpuni osjećaj zajedničke molitve opterećen neuslovnošću sportske dvorane u sjevernom logoru i glavi imam Dedović i muftija Smajkić ponovili su odlučnost i spremnost za izgradnjom respektabilnog Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića vakufa u centralnom dijelu grada Mostara.

Hasan Eminović