Promo banner

A+ A A-

Kotor Varoš: Muftija banjalučki na omladinskom iftaru

Da Kotor Varoš ima budućnost i perspektivu moglo se vidjeti na iftaru u utorak 31. avgusta 2010. Godine koji je organizirao Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš. Iftaru je prisustvovala omladina iz svih džemata sa područja ovog Medžlisa. Poznato je da gdje se god nije vratila omladina da povratak nije potpun i nije održiv, a u Kotor Varošu to hvala Allahu dž.š. nije tako, jer sala u omladinskom domu gdje je iftar organizovan nije bila dovoljno velika da bi se mogli okupiti svi mladići i djevojke koji ove mubarek dane provode posteći i padajući na sedždu Allahu dž.š. i iz tog razloga planirano je da se za slijedeća okupljanja omladine iznađe novi prostor kako bi mogli okupiti svu bošnjačku omladinu Kotor-Varoša.

iftar-kotor-varos-2010

Iftaru je prisustvovao i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni imam MIZ K.Varoš Samir ef. Delić, predsjednik Medžlisa hadži Nedžad Aganbegović, imami, kao i predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka.

Nakon iftara prisutne je poselamio glavni imam Samir ef. Delić i istakao važnost okupljanja naše omladine na ovakvim mjestima i u ovakvim okolnostima, gdje se vidi da se omladina može okupiti i na drugim mjestima, a ne samo gdje su droga, alkohol i drugi poroci.

iftar-kotor-varos-2010-1

Muftija banjalučki Edhem  ef. Čamdžić, koji je bio izuzetno obradovan ovakvom posjetom i ovolikim brojem prisutnih na iftaru , u svome obraćanju je istakao da omladinu treba podržati u ovakvim aktivnostima i omogućiti im još bolje uslove za život i opstanak na ovom području. Muftija je takođe kazao da će se lično, ako Bog da, potruditi oko organizacije još nekih kulturno-vjerskih manifestacija u Kotor-Varošu, jer to ova omladina zaslužuje. U svom govoru Muftija je pozvao omladinu da se više uključi u rad naših džemata i da se i oni angažuju u prikupljanju zekata i sadekatul-fitra, kako bi Islamska zajednica bila još jača i kako bi mogla organizirati još više ovakvih i sličnih okupljanja, ali i kako bi mogla finansirati medrese, fakultete, pomagati povratnicima i sl. Kao posebno aktivne džemate po pitanju zekata i sadekatul-fitra Muftija je istakao džemat Donja Varoš i džemat Hanifići-Čirkino Brdo i uputio poziv i ostalim džematima da se ugledaju na ova dva džemata. Prisutnima je zaželio da u rahatluku isposte preostale ramazanske dane i da zdravi i u rahatluku dočekaju Bajram.

Omladina je Muftiju zamolila da im u goste pozove uvaženog reisu-l-ulemu prof.dr. Mustafu ef. Cerića i ovom prilikom je dogovoreno da se reisu-l-ulemi pošalje pismo podrške u njegovom radu od omladine Kotor Varoša, kao i pozivnica za dolazak na slijedeće okupljanje.

Mladići Alekić Samir i Tatar Husein kažu da su oduševljeni zajedničkim iftarom i da je ovo vrlo značajno kako bi se omladina bolje upoznala i više družila, jer do sada mnoge od ovdje prisutnih su sretali ,ali da ih nisu poznavali i ovo je bila prilika da se upoznaju. Takođe su istakli da se posebno raduju susretu sa reisu-l-ulemom i nadaju se da će se desiti u bliskoj budućnosti. 

Priredio: Nijaz Duzan