A+ A A-

Bosanska Dubica: Prvi iftar i teravija u Čaršijskoj džamiji

Čaršijska džamija u Bosanskoj Dubici iako još u fazi izgradnje, dočekala je da se u njoj klanja prva teravija.

Uz velike napore od samog povratka zemljišta u posjed Medžlisa IZ Bosanska Dubica, pa do izgradnje ove džamije prošlo je puno vremena, ali je dočekana subota 18. dan mjeseca ramazana da se u čast Bedra u ovoj džamiji pored teravije obavi i iftar. Ovo je veliki događaj za sve vjernike ovog grada, a sam iftar priredio je ovdašnji mutevelija Samir Krivdić sa familijom. Tim povodom pored čelnih ljudi medžlisa i njegovih imama, ovaj događaj uveličao je i sam muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić i njegov zamjenik  hadži Ermin ef. Vučkić.

iftar-bos-dubica-2010

Obraćanje banjalučkog muftije

U svom prigodnom govoru muftija je istakao vrijednosti Bedra te njegovom zajedništvu i slozi.

S toga je zaželio da u smislu  zajedništva, sloge i povratka vjeri i islamu treba činiti dobra djela i misliti dobro svakom čovjeku, jer to su vrijednosti muslimana."Zato ovakvi iftari i skupovi trebaju postati tradicija ove porodice kao i drugih koji žele takva i slična dobra djela činiti", rekao je muftija Čamdžić.

Cijeneći rad, trud i zalaganje reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, džematlije Čaršijske džamije su odlučile da ova džamija u Bosanskoj Dubici ubuduće nosi ime Čaršijska-Cerića džamija.

Priredio: Mesud Hrustić