A+ A A-

Lejletu-l-bedr u Minhenu

Islamska zajednica džemat „Fedžr" u Minhenu je i ove godine tradicionalno za dan Bedra organizirao zajednički iftar za sve članove ovog džemata. Vrijedne ruke naših sestara su i ovog puta pripremile bogatu iftarsku trpezu. Prostorije Džemata su već pred početak iftara bile prepune.  Nakon iftara, program je započet izvedbom ilahija članova hora Fedžr. Prelijep glas izvođača hora nije ravnodušnim ostavio ni srca džematlija tako da su se na licima mnogih od njih  mogle vidjeti imanske suze.

lejletu-l-bedr-minhen-2010

Nakon prvog bloka ilahija džematu se obratio Haris ef Nuhambašić te istakao važnost vremena u životu mulimana.

Zatim se nakon drugog bloka ilahija skupu obratio mr Siradž ef. Grabus, imam iz Heilbrona. Siradž ef je u veoma nadahnutom predavanju govorio o tokovima bitke na Bedr kao i o njenim porukama. U ime domaćina prisutnim džematlijama se obratio i naš vrijedni imam  Izet ef Bibić. Izet ef. se zahvalio svima koji su se odazvali i „došli da zajedno iftarimo i tako pokažemo još jednom nasu međubratsku i međubošnjačku ljubav." Isto tako Izet ef. se zahvalio i našim musafirima koju su nas počastili svojim dolaskom .

lejletu-l-bedr-minhen-2010-1

Nakon programa teravih-namaz je predvodio Haris ef Nuhambašić , dok je vitr-namaz predvodio i zajedničku  dvojezičnu dovu na vitr-namazu  proučio mr Siradž ef. Grabus.  Nakon proučene dove na vitr-namazu skoro da nije bilo džematlije u džamiji a da se na njegovom licu nisu poznavali tragovi suza koje je dova pokrenula.

Da Allah dž.š. nagradi sve one  koji su na bilo koji način dali svoj doprinos organizaciji ove večeri.

Priredio: S. Rešović