Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Banjaluci i Prnjavoru

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić posjetio je jučer Banja Luku i Prnjavor. On je u pratnji muftije banjalučkog Edhem-ef. Čamdžića klanjao ikindiju namaz u Ferhadiji džamiji gdje se potom susreo sa povratnicima u ovaj grad. Tom prilikom reisu-l-ulema je u okviru akcije «5 hiljada iftara svaki dan» uručio pomoć socijalno ugroženim povratnicima kao i uspješnim mladim ljudima i istaknutim ličnostima koje su dale veliki doprinos povratku Bošnjaka u Banja Luku. «Ne zaboravite da su brojni Banjalučani danas rasuti širom svijeta i da nisu u mogućnosti danas biti s nama ovdje.

reis-prnjavor-banjaluka-2010-6

Reisu-l-ulema sa banjalučkim džematlijama

Poruke koje im odavde šaljemo više su od riječi, jer njima predstavljaju komadić njihovog grada i sreću koja se ne može ispričati,» poručio je u Ferhadiji reisu-l-ulema Cerić.

reis-prnjavor-banjaluka-2010

Obnovljeni dio Ferhadije džamije

Ovom prilikom reisu-l-ulema je uručio novčanu pomoć povratnicima: Mujagi Tufekčiću, Kasimu Berberoviću, Nedžadu Keranoviću. Također je uručio i ramazanske hedije najuspješnijoj studentici na Banjalučkom univerzitetu Nermi Kadić, najboljem atleti u Bosni i Hercegovini u svojoj kategoriji Saitu Huseinbašiću kao i osoblju Merhametove ambulante dr. Hanumici Horozović, med. sestri Dževidi Demirović i vozaču ambulantnih kola Emiru Ibrekiću.

reis-prnjavor-banjaluka-2010-5

Reisu-l-ulema uručuje donaciju 

Reisu-l-ulema je istakao kako je posebno sretan i zadovoljan što je baš na 20. dan ramazana (Dan oslobođenja Mekke) u Ferhadiji. «Mislio sam da znam mnogo o Bosni, ali Višegrad, Jajce, Bosanski Novi i Banja Luka, otkrivaju mi koliko imamo tradicionalno isti kod, različitih varijacija. Svakome bih preporučio da krene Bosnom i vidi koliko je lijepa,» kazao je reisu-l-ulema koji je potom u društvu svojih domaćina obišao Ferhadiju džamiju čiji radovi su dostigli nivo početka potkupolnog svoda.

 

reis-prnjavor-banjaluka-2010-1

Reisu-l-ulema obilazi Ferhadiju 

Nakon Banja Luke reisu-l-ulema se uputio prema selu Puraći, desetak kilometara udaljenom od Prnjavora, povratničkom mjestu u kome je 2008. godine obnovljena u ratu porušena džamija koja danas nosi ime "Šehidija," po petorici mladića koji su ubijeni iz ovog naselja u njenom dvorištu 1992. godine. Džematlije Puraća i okolnih povratničkih džemata nisu krili svoju radost što ih je u mubarek danima posjetio vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH.

reis-prnjavor-banjaluka-2010-2

Reisu-l-ulema na iftaru sa džematlijama u džamiji Šehidiji

U džamiji "Šehidiji" džematlije Puraća predvođeni svojim imamom Nihad-ef. Salihovićem i predsjednikom džematskog odbora hadži Zijadom Halilićem priredili su iftar, a prije nastupa iftara reisu-l-ulema je proučio Ja Sin za duše šehida ovog kraja. Nakon iftara i klanjanja akšam namaza reisu-l-ulema se obratio okupljenim džematlijama Puraća kojima je uputio zahvalu i podršku što svojim povratkom i ustrajnošću čuvaju bedeme svoje domovine. U ime džematlija nakon ifatara reisu-l-ulemi su se zahvalili ing. Nihad Halilić i muftija Čamdžić.

reis-prnjavor-banjaluka-2010-3

Teravih-namaz u gradskoj džamiji u Prnjavoru

Teravih namaz reisu-l-ulema je klanjao u Gradskoj džamiji u Prnjavoru. Teraviju namaz su klanjali glavni imami medžlisa IZ Prnjavor i Ključ Fikret-ef. Čelenka i  Ermin-ef. Vučkić. Nakon teravih namaza reisu-l-ulema se obratio prisutnim vjernicima oštro osudivši nedavne provokacije vjernika u Prnjavoru koje su iskusili prilikom posjete vjerskim objektima. Ovu priliku reisu-l-ulema je iskoristio da vjernicima poželi hairli završetak mjeseca posta i mubarek nastupajuće bajramske blagdane.