A+ A A-

Ljepota ramazana u Sisku

Ugođaj i ambijent u ramazanu je nezamjenjiv i neusporediv sa drugim mjesecima u godini. U Ramazanu je sve drugačije: od namaza, ibadeta do sijela i druženja. Ramazan donosi svoj poseban ambijent, smiraj i zadovoljstvo među ljude te elan kroz koji vjernici žele da sve bude najbolje i najljepše što čine u ovom mjesecu.

U sisačkom džematu i Medžlisu Ramazan se uvijek čeka sa nestrpljenjem i sa zadovoljstvom, a kada dođe u njemu se vjernici natječu sa dolascima u džamiju, prisustvom na ramazanskoj mukabeli, iftarima i činjenju različitih dobrih djela.

Ovog ramazana poseban je užitak predvoditi sabah-namaze na kojima bude u prosjeku 30 klanjača, podne-namaz na kojima prisustvuje 20-30 klanjača, ikindija-namaz na kojima bude preko 40 klanjača i jaciju odnosno teravih-namaz koji se klanja u 3 prostorije mesdžida sa preko 80 klanjača. Za sisački džemat i mesdžid ovo je za mašallah jer je povećan broj klanjača na svim namazima u odnosu na protekle godine. I kada smo mislili da će se dolazak ramazana u ljetnom periodu osjetiti kroz džemat, uvjerili smo se u suprotno. Da li je to zbog toga što su ove godine po prvi put bile pojačane predramazanske aktivnosti, Uzvišeni najbolje zna.

iftar-sisak-2010-1

U noći Bedra održan je dosada najmasovniji džematski iftar na kojem se okupilo oko 100 sisačkih džematlija, a zbog tolikog odaziva iftarilo se u haremu Medžlisa. Bio je zaista lijep i nesvakidašanji prizor vidjeti toliki broj ljudi u haremu Medžlisa.

Po prvi put iftar u noći Bedra organizirala je Koordinacija bošnjačkih asocijacija koju sačinjava pet bošnjačkih tijela u gradu Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji. Sisački džemat je postao bogatiji za još jednog člana.

iftar-sisak-2010

Naime, 10. ramazana u mubarek petak Alem ef. i muallima Ilvana počašćeni su kćerkicom kojoj su odlučili dati ime Sumejja. Sedmi dan porodica Crnkić je radost na dobitku odlučila podjeliti sa džematom te je organizirala džematski iftar, a prije iftara proučena je akika i dova za Sumejju. Sisačke džematlije su se odazvale u velikom broju čime su dali do znanje svom imamu da se žele pridružiti u njegovoj radosti. Sisačka omladina nastoji svoju mladost i energiju koristiti u činjenju dobročinstva baš u ovom mjesecu. Naime, već je uspješno okončana akcija prikupljanja pomoći za nekoliko porodica u prognaničkom kampu Mala Gorica pokraj Petrinje gdje je već toliko godina nakon rata ostalo nekoliko samaca koji se nemaju gdje vratiti. 

Već se vodi druga akcija prikupljanja novčanih priloga za kupovinu školskih udžbenika djeci iz jedne socijalno ugrožene porodice.  Približila se posljednja trećina ramazana kada se i u sisačkom džematu pojačava intenzitet ibadeta kroz klanjanje noćnog namaza u džematu svake neparne noći. Nadamo se da će posjeta noćnim namazima nadmašiti prošlogodišnji prosjek. Hvala Uzvišenom što u našem džematu sve miriše na Ramazan.

 (www.medzlis-sisak.net)