A+ A A-

Mostar: Obilježena Noć uoči pobjede na Bedru

Mubarek noć Lejletu-l-Bedr u Mostaru je obilježena na sportskom igralištu uz Jahja Esfelov mesdžid u Donjoj Mahali. Prigodnim programom odabranih ilahija i kasida, recitala i mevludskih spjevova džemat Donja Mahala, Info centar Medžlisa IZ Mostar i Medžlisov ansambl „El-kamer" realizirali su inspirativno jedinstvo istinskog bratstva od ideje do ushićenja, tako da je svečana atmosfera,  punim mjesecom obasjane ramazanske noći, otvorila nesagledive mogućnosti djelovanja i bratskog druženja.

Poruke Bedra, te mubarek noći koja je promijenila historiju čovječanstva spremnošću muslimana da brane univerzalne ideale slobode i čovječnosti bile su povod za sagledavanje pozicije muslimana u Mostaru i Hercegovini. U svojim kratkim obraćanjima džematski imam Jusuf ef. Kafadar i glavni mostarski imam Salem ef. Dedović akcentirali su potrebu snaženja islamskog vjerovanja kao osnove za daljnju civilizacijski nadgradnju u čemu su osnovni orijentiri kretanja kroz budućnost međusobno uvažavanje, potpomaganje i kreativno djelovanje zarad Božijeg zadovoljstva. Glavni imam Salem ef. Dedović u svom obraćanju je istakao činjenicu kako je ova mubarek noć samo dodatni poticaj Islamskoj zajednici da ustraje u legitimnom zahtjevu izgradnje Islamskog kulturnog centra na lokalitetu bivšeg Lakišića harema.

mostar-bedr-2010-1

„Ova generacija muslimana prerasla je male i skučene molitvene prostore i ima potrebu za respektabilnom zgradom u kojoj će moći obavljati molitve, sticati nova znanja kroz edukativne radionice, izražavati vrijednosti vlastite kulture i umjetnosti.", zaključio je glavni imam.

U centralnom dijelu programa okupljenim vjernicima obratio se mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Muftija je u svom govoru podsjetio prisutne od kakve važnosti je bila bitka na Bedru za muslimane kako u vremenu u kojem se ona odigrala tako i za sva buduća pokoljenja.

Prenoseći vlastita sjećanja iz vremena rata kada su bosanskohercegovački muslimani s istim ciljem i istim žarom kao i ashabi Božjeg Poslanika svojim životima svjedočili vjeru islam, vjeru slobode, vjeru mira, vjeru ljudskog dostojanstva i odvažnosti  muftija je ponovio historijsku činjenicu kako se u oba slučaja i u bici na Bedru i u bitkama za slobodu Bosne i Hercegovine malobrojne skupine, s Božjom pomoći, pobijedile mnogobrojne, jer, kako je kazao, snaga vjere i snaga ubjeđenja donose pobjede a ne oružje i broj vojnika.

S obzirom na činjenicu da je Jahja Esfelov mesdžid u Donjoj Mahali obnovljen 1994.g., još dok su vođene bitke i dok je Mostar svakodnevno granatiran muftija je kazao kako su Bošnjaci u to vrijeme nadljudskim naporima, dok ginu, dok nisu imali dovoljno hrane, niti spoznaje koliko će još živjeti odvajali svaku marku u izgradnju mesdžida.

„Kada smo klanjali prvi namaz u ovom obnovljenom mesdžidu prvi put u agresiji na našu zemlju osjetili smo slast pobjede. Bilo je to vrijeme naše sloge, našeg zajedništva. Bilo je to vrijeme kada smo mi Mostarci pjevani u pjesmama i kada nam se divio cijeli svijet. Taj pobjednički duh, taj bedranski duh bio nam je garancija da mi ne možemo izgubiti rat.", kazao je muftija. No on je podsjetio na kur'anske ajete koji govore o porazu na Bedru pa zaključio: „ To je dokaza da nam se velike pobjede ne mogu događati ako stavimo lični interes ispred općeg, ako zaboravimo motive i ciljeve našeg ovo svjetskog putovanja."

mostar-bedr-2010

Analizirajući stanje aktuelnog duha kod Bošnjaka u Mostaru i Bosni i Hercegovini muftija je dodao: „Namjerno hoću da kažem da smo mu u fazi kad je prevladao lični i nesretni interes. Daj ti njemu neka izgori Mostar, nek` sve odnese Neretva, to što smo gradili nek' ode u propast. U takvoj poziciji Allah dž.š. neće nam pomoći. Mi se moramo trgnuti i vratiti se svojoj duhovnosti, onim vrijednostima kojima nas uči ramazan. Naš cilj jeste da izađemo iz džamija i da svoje potrebe izražavamo u našem Islamskom centru. Stoga moramo izgraditi sistem odgovornosti kako bi, očuvali ovaj grad i osigurali sretniju budućnost našoj djeci. I zato ćemo iz ovog mubarek mjeseca izaći okrijepljeni i jakoga duha.", zaključio je muftija.

Hasan Eminović