A+ A A-

Tradicionalni omladinski iftar u Norrköpingu

U subotu, 21.08.2010 godine, omladina BIZ i BOO Norrköping, i ove godine je priredila zajednički iftar za omladinu iz skoro svih džemata i lokalnih omladinskih organizacija na području Švedske.

Omladina u svojstvu domaćina predvođena vrijednim i čestitim djevojkama Ernadom i Ezmirom, te predsjednikom Edinom, zajedno sa drugima užurbano su vršili posljednje pripreme za iftar.

iftar-norkeping-2010

U svojstvu domaćina omladinu je dočekao i izraze dobrodošlice uputio predsjednik BOO Norrköping Edin Avdić, te predložio da narednih 30 minuta iskoristimo na način da nam se obrati imam Zekerijah-ef- Čajlaković.

Zekerijah-ef. je, inače, uvijek uz omladinu, poselamio i uz izraze dobrodošlice i dove Dragom Allahu da nam primi post, omladini predstavio idejno rješenje Islamskog kulturno-edukativnog centra i aktivnosti pri sakupljanju potrebnih sredstava da se kupi zemlja za izgradnju IKEC i prve bosanske džamije u Kraljevini Švedskoj.

iftar-norkeping-2010-1

Ovom tradicionalnom zajedničkom iftaru za omladinu odazvala se omladina iz Malmöa, Helsingborga, Halmstada, Gislaveda, Trollhättana, Göteborga, Linköpinga, Stockholma, Skövdea itd.

Lijepo je bilo vidjeti kako sva omladine, te mlade duse, namaz obavljaju s kakvom saburom vladaju u iščekivanju iftara, samodisciplinom i sl.

Jaciju namaz, teravih i vitr namaz su predvodili ramazanski imami iz BiH.

Nakon toga uslijedio je zanimljiv program pripremljen od strane omladine domaćina, koji je uz lijepo druženje omladine trajao do sabaha. Važno je istaknuti i osjećaj solidarnosti tih mladih duša sa unaprijed prezentiranim projektom kupovine zemljišta i izgradnju IKEC u Norrköpingu kojom prilikom su između sebe sakupili 2.405 skr.

Na sabahskom ispraćaju, vidno nenaspavane ali raspoložene omladine, uspjeli smo zabilježiti sljedeće njihove utiske i impresije:

Omladina Skövde: "Za hairli pripremljen doček i iftar, za finu atmosferu i prijatan boravak srdačno vam se zahvaljujemo. Aferim!"

Omladina Malmö: "Bilo nam je zaista lijepo, uživali smo u ugodnom ambijentu i dobro pripremljenom programu."

Lejla, Göteborg: "Bilo nam je fino, nosimo lijepe utiske, hvala vam."

Omladina Halmstad: "Družili smo se, žao nam je što moramo ići, kod vas je uvijek lijepo..."

Ermina, Linköping: "Ovo je prava stvar. Radujemo se iftaru i ramazanu. Lijepo je."

Molimo Allaha da uputi nas i naše potomke na Pravi put, amin!

Priredio: Zekerijah-ef. Čajlaković 

Foto: Armin i Mervan Smajić