A+ A A-

Pojačane provokacije i verbalni napadi na muslimane u Prnjavoru

prnjavorProvokacije i verbalni napadi na muslimane u Prnjavoru pojačani su tokom mjeseca ramazan. U pismu Policijskoj stanici u Prnjavoru, koje je u ime Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor uputio predsjednik IO Iriškić Lokman, kaže se:

- Ovim putem Vas obavještavamo da su se u posljednje vrijeme pojačale provokacije i verbalni napadi na vjernike koji u mjesecu Ramazanu - mjesecu posta u većem broju dolaze na sabah namaz - jutarnju molitvu i teravih namaz - večernju molitvu.

Provokacije su otvorenije i direktnije ispred pekare »Cvijeta« i hotela »City« kada naše džematlije dolaze na jutarnju molitvu.

Posljednjih dana primili smo više upita uplašenih džematlija šta se može poduzeti da se provokacije i zastrašivanja vjernika spriječe kako bi mogli slobodno i bez straha ispoljavati svoja vjerska uvjerenja i svoje obaveze.

Nadamo se da ćete u sklopu svojih redovnih aktivnosti a u duhu naše

dosadašnje dobre saradnje, poduzeti sve što je u vašoj mogućnosti, kako bi se ubuduće spriječili ovi napadi i provokacije.

Nadamo se da će se naše džematlije čiji se broj na molitvama zbog straha u

posljednjim danima prepolovio, moći u miru i dostojanstveno a što im garantuje i Zakon o slobodi vjera i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, obavljati svoje vjerske dužnosti.