A+ A A-

Utika: Crkva preuređena u džamiju

utika-crkva-dzamija-staraDok se kampanja  širom Amerike rasplamsava   protiv  gradnje   Islamsog  Kulturnog  Centar  u New Yorku,  stanovnici Utike ponosno  i raširenih ruku  prihvaćaju  renoviranje stare i napuštane metodističke  crkve i njeno  adaptiranje u  džamiju . Naime,  grad Utika je ohrabrio obnovu i adaptaciju  stare zgrade, bivše crkve (Trinity United Methodist Church),  u džamiju. Prije dvije godine ova zgrada je bila u tako lošom stanju da je grad naredio njeno  hitno rušenje. Međutim,   Bosanska Islamska  Vjerska Zajednica  Utike  u pregovoru sa gradonačelnikom grada je uspjela otkupiti ovu napuštenu  crkvu za simboličnih  hiljadu dolara. Proces  obnove i renoviranja  napuštene crvke  je trajao  dvije godine da bi napokon ovaj objekat dobio u potpunosti novi izgled, kako enterijera tako i eksterijera.  Ovako nagizdana i blistava ova džamija je svojom ljepotom nadmašila sve objekte grada Utike.

Imam Ahmedin Mehmedović govoreći o prvobitnom stanju objekta je rekao : "Objekat je bio u jako lošem stanju. Krov  je prokišnjavao  sa svih strana dok je podrum bio pun vode." Članovi Islamske Zajednice  Utike nisu žalili svoje vrijeme niti novac. Neprekidno su dobrovoljno radili na ovom objektu  od 2008 i gotovo pola miliona dolara je  već  uloženo u renovaciju, ove  nekad metodističke crkve, koja datira od  1800s, u sadašnju  džamiju.

Gradonačelnik Utike  David Roefaro je rekao, "Bosanci  su uradili prekrasan posao u renovaciji ovog objekta. Oni su   svojim  marljivim radom i vještinom uspjeli  dragulja iz u 1800s vijeka,   s kojim su  se tadašnji stanovnici  grada Utike  uveliko ponosili , vratili ponovno u  blistavog  neprocjenljivog  dragulja s kojim se sadašnji stanovnici Utike ponose. Ova  džamija je  svjetlost  grada  Utike i jako mi je drago da je imamo. "

utika-crkva-dzamija-novaNažalost, njegovo mišljenje ne dijele svi  u New Yorku niti širom Amerike. Protivljenje  gradnji  Islamskog Kulturnog  Centra  u blizini World Trade Centra,  takozvanog  "Ground Zero " i dalje  raste.  Iako  Gradonačelnik grada Utike David Roefaro kaže  da on pozdravlja prisustvo   džamije u  njegovom gradu  i apelira da i drugi rade isto.  "Vjerujem da može  biti građena  džamija u New Yorku, odnosno obnovljena,  jer to je stara zgrada Burlington Coat Factory", rekao je Roefaro. "Vjerujem da džamije mogu da se grade  gdje to žele njeni članovi, u ovom slučaju to je  tri bloka udaljena od Ground Zero."

Imam Ahmedin Mehmedović poziva sve stanovnike Utike da  posjećuju  džamiju  i  kako on  kaže: "To će biti izvanredna prilika da vide  kakve se  aktivnosti održavaju u džamijama. Imam Ahmedin je dodao: "Za mene je bilo posebno zadovoljstvo da dijelim bogatstvo I ljepotu svoje vjere sa drugima i iskreno se nadam da ċu biti u prilici da to nastavim i u budućnosti."

Radovi oko džamije u Utici se nastavljaju a njeno otvaranje se planira  u ljeto 2011. godine.

Aiša Purak