A+ A A-

Tuzla: Mukabela za djecu u džamiji „Princ Abdullah"

Svi omladinci džamije "Princ Abdullah" u Tuzli  svaki dan  poslije ikindije-namaza mogu da prisustvuju mukabeli za djecu, koju uče najbolji polaznici mektepske nastave, među kojima je i nekoliko učenika Behram-begove medrese. Mukabela za djecu je započela prošle godine, a osmislili su je imami džamije "Princ Abdullah", hfz. Ahmed Huskanović i  Edin-ef. Peštalić.  Ove godine dječaci i djevojčice uče  odvojeno mukabelu, tako da su organizirane dvije mukabele; za dječake i za djevojčice.

tuzla-mukabela-djecaci-2010

Mukabela za dječake

Mukabeli svakodnevno prisustvuje oko pedesetero djece, i broj se stalno povećava. Mukabelu za dječake vodi  Ismail Fazlović, koji je ove godine osvojio treće mjesto u učenju Kur'ana  za polaznike mektebske nastave  do 15 godina na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH.  „Osjećam veliku radost što uz pomoć imama ove džamije mogu da vodim dječiju mukabelu. Ovo je prilika da i drugoj mlađoj djeci pomognem u kiraetu, ali i da se osobno  što bolje pripremim za  početak školovanja u Behram-begovoj medresi", kazao je Ismail Fazlović.

tuzla-mukabela-djevojcice-2010

Mukabela za djevojčice

Selma Barčić je učenica  četvrtog razreda Behram-begove medrese  i zadužena je da vodi mukabelu za djevojčice. Ona kaže da osim što je ova mukabela  prilika da djeca svoje  vrijeme provedu korisno, učeći  Kur'an, također svakodnevno se lijepo druže i upoznaju nove prijatelje. 

„Ova mukabela je možda i jedina  mukabela u BiH  koju uče djeca, jer nam nije poznato da je  još negdje  organizirana mukabela  za djecu na području nekog drugog medžlisa", istakao je imam Edin-ef. Peštalić.

Emina Muratović